Прокуратурата се сети за ТЕЦ “Варна” на Доган

Върховната касационна прокуратура се самосезира във връзка с публикация от посещението на лидера на “Да, България” Христо Иванов пред ТЕЦ “Варна”, в който мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

ВКП ще провери дали има образувани преписки/досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения. Ако в хода на проверката бъдат констатирани данни за извършени престъпления, същите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност. ВКП ще информира българската общественост за резултатите от проверката след нейното приключване“, се казва в краткото съобщение на прокуратурата.

Иванов съобщи, че сезира прокуратурата за 54 млн. лв., които ТЕЦ Варна е получила в последните години по механизма “студен резерв”.

“Студеният резерв” на Доган – голямата кражба, която всички ние плащаме през сметките си за ток”, написа бившият правосъден министър във Фейсбук, където публикува своя разказ за историята на централата, влизането на Доган като собственик и търговете за т.нар. студен резерв.

Това, което виждате зад мен, е пример за философски камък. Знаете, че доктор Доган много обича да се хвали със своето философско образование, всички сте чели неговите безумни абракадабри, но той наистина е постигнал невъзможното във философията и алхимията. Векове наред алхимиците са търсили философския камък – от една купчина желязо да произведеш злато. Е, той го направи! С вашите пари, но това е подробност…“, коментира Христо Иванов.

ГЕРБ дадоха заявка, че ще внесат промени в закона, които предвиждат вече да не се провеждат търгове за студен резерв. Очаква се средствата да бъдат насочени към държавната “ТЕЦ Марица изток 2”.

Във вторник Комисията по регионално развитие и благоустройство в парламента прие промените в Закона за енергетиката, които променят финансирането на ТЕЦ-овете от “Студения резерв”. Решението бе оповестено от ВМРО, тъй като председател на комисията е депутатът Искрен Веселинов. Комисията е неприсъствена заради спазване на епидемични мерки заради коронавируса.

“Целта на въвеждане на механизма за капацитет е да се осигури разполагаемост на мощност за определен период за дадена система, но на пазарен принцип и при определена клирингова цена. В този смисъл с въвеждането на този механизъм следва да отпаднат сделките за осигуряване на разполагаемост за бавен (студен) резерв, които се сключват при определена от Комисия за енергийно и водно регулиране пределна цена”, е записано в мотивите към законопроетка.

“С направеното предложение се предвижда преходен период преди въвеждане на механизъм за капацитет, в който с цел осигуряване на сигурна работа на електроенергийната система сключването на сделките за осигуряване на разполагаемост за студен резерв ще се осъществява с доставчици, които ще се посочват в нарочна заповед на министъра на енергетиката съгласно чл. 70 от Закона за енергетиката”, добавят вносителите от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Законопроектът предстои да мине и през Комисията по енергетика, а след това и през пленарна зала. Според промените в закона, министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този резерв към държавната централа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *