Прокуратурата подхваща Нено Димов и за концесията в Банско?

Прокуратурата най-вероятно ще проверява вече бившия министър Нено Димов и за концесията на ски-зоната в Банско, свързана с фирма „Юлен“. Наблюдаващият прокурор по делото за водната криза в Перник Ангел Кънев съобщи днес, че при обиска на кабинета на Димов са иззети и документи, свързани с концесията на ски-зоната в Пирин.

При обиските разследващите са намерили при министъра писмото на бившия главен прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов за концесията над Банско. Прокурор Кънев не уточни дали писмото е намерено в кабинета на Димов или в дома му. Само по себе си намирането на писмото на Цацаров няма как да е престъпление, защото оглавяваното от Димов министерство се занимава със ски зоната. Но прокуратурата има намерение да провери дали екоминистърът не е бездействал умишлено в ущърб на държавния интерес, за да набави облага за концесионера, съобщава Медиапул.

„Ще бъде проверено дали  е упражнил правомощията си по закон за концесията, в пълнота или не“, каза Ангел Кънев. Той уточни, че доказателствата все още не са категорични, за да се направи обоснован извод за извършено престъпление от Димов и за „Юлен“. Към момента министърът е обвинен за умишлена безстопанственост покрай водната криза в Перник и е проверяван за незаконния внос и депонирането на боклук от Италия.

Припомняме, че преди две години от партия „Зелените“ изпратиха сигнал до тогавашния главен прокурор Сотир Цараров, свързан със ски-зоната в Банско и концесията на „Юлен“. В сигнала се посочваше, че концесионерът използва площи, които не влизат в зоната на концесията. Пет месеца по-късно Цацаров изпрати писмо до премиера Борисов, в което фактически потвържди голяма част от данните, изнесени от „Зелените“.

Основният извод на главния прокурор бе, че от 2001 г. до 2018 г. концесионерът „Юлен“ е използвал 64% по-голяма площ в Пирин от разрешената в концесионния договор за ски зоната – 164 хектара вместо договорените 99.5 хектара. Цацаров обясни, че наказателна отговорност няма да се търси, защото прокурорите не са открили умисъл в действията на длъжностите лица.

През ноември 2018 г. Цацаров гостува на „Шоуто на Слави“, където заяви, че е поискал свиване на реалната площ, използвана от „Юлен“ в Пирин. Цацаров се закани, ако не бъдат взети мерки, може да бъдат разследвани отговорните лица в екоминистерството и Министерския съвет и да бъде търсена наказателна отговорност за бездействието им. Самият премиер Бойко Борисов призна, отново в телевизионно предаване, че реалният собственик на „Юлен“ е Цеко Минев, един от акционерите в Първа инвестиционна банка.

В края на 2018 г. ски легендата Марк Жирардели се появи със съобщението, че е купил „Юлен“, но не каза от кого и за каква сума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *