Прокуратурата оневини Борисов за снимките от спалнята чрез евродепутат

Снимките на кюлчета злато и пачки евро от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов са манипулирани. Това сочат изводите от петорна експертиза, назначена от прокуратурата. Изводите от нея обаче не бяха съобщени от разследващите. Вместо тях се изказа евродепутатът Томаш Здеховски от Европейската народна партия, зам.-председател на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. У нас прокуратурата запази мълчание.

Получих писмо

Здеховски, чието име е тотално неизвестно в България, направи съобщението в началото заседанието на бюджетната комисия в сряда. Той обясни, че е получил писмо от българската прокуратура, в което се заявявало, че е извършена експертиза.

Изводът бил, че имало несъответствие в резолюцията на отделни предмети на снимките с тези от останалата част на кадъра. По-специално разликите били заснетите пачки евро, водните им знаци, холографските стикери и светлините, и сенките на обектите.

В изявата се включи и българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков. Той, както и Здеховски, е част от ЕНП, чийто член е ГЕРБ.

“Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките като парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките. Оказа се също така, че по време на разпитите със служители в резиденцията те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина, но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина, та заключението, което направи г-н Здеховски е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни”, коментира Новаков.

Не отговарят на обективната действителност

Първата серия снимки на Борисов се появи през лятото на 2020 г., когато имаше масови граждански протести срещу управлението им. На кадрите се вижда, че спи с пистолет, а в чекмеджето на нощното му шкафче има пачки пари и кюлчета злато. През следващите седмици и месеци лидерът на ГЕРБ даваше разнопосочни обяснения.

Борисов твърди, че автентична е само снимката, на която се вижда как той спи в спалнята си, но не и останалите снимки с пачките по 500 евро и златото в чекмеджето на нощното му шкафче. Той каза, че бил “нащракан” от една “прекрасна госпожа”, която впоследствие сравни с шпионката Мата Хари, задето вкарала в дома му парите и златото. Това станало по поръка на враговете му, които не можели да се примирят, че той се бори с контрабандата и провежда реформи.

Българската прокуратура обаче така и няма отговор коя е българската Мата Хари, направила снимките и в края на 2020 г. разследването бе преустановено.

През януари 2021 г. обаче евродепутатите от мониторинговата група в Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (комисията LIBE) изпратиха редица въпроси към българските власти, основно към главния прокурор Иван Гешев, включително за разследването на аферата около къщата в Барселона, компрометиращите аудиозаписи с гласа на Бойко Борисов, както и снимките от спалнята му. Във връзка със снимките от ЕП напомниха, че Борисов говори за черен пазар на компромати (какъвто били и снимките -бел.ред.) и попитаха Гешев дали разследва тези твърдения.

Това не е първият опит на държавното обвинение да изкара бившия премиер чист от скандала. Още в началото на разследването прокурорите излязоха със заключение, че снимките с не отговарят на “обективната действителност” и вероятно са манипулирани, каквато е и тезата на лидера на ГЕРБ. Освен това обясниха, че експертиза по кадри не може да се прави и трябва кюлчетата да са налични, за да се изследват. И дума не се казва за поръчаната на БНБ експертиза, за която се смята, че може би изследва серийните номера на банкнотите и други детайли.

Изводите на прокуратурата тотално се различават от изследването на снимките, направено преди две години от изданията “Биволъ” и e-vestnik. Техните заключения бяха, че следи от манипулация няма и са променяни само датите на кадрите.

В началото на януари 2022 г. Борисов бе викан на разпит в МВР, и по информация на Mediapool той е променил версията си, казвайки на полицаите, че не знае кой е снимал спалнята му, след като по-рано твърдеше, че това била мистериозната “Мата Хари” и че често било посещаван от подобни госпожи “да задоволяват човешките му потребности”.

Връзки

Здеховски, който съобщи новината за прокурорските заключения, бе в България преди няколко месеца. Тогава евродепутатът бе начело на делегация от депутати, проверяващи данни за корупция и харчене на евросредства у нас.

Преди това ЕНП и изпрати и друга мисия от депутати. Тяхната цел бе да събират информация за ареста на Борисов. Той бе задържан заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката му Севделина Арнаудова. Съдът обяви арестите за незаконни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *