Прокуратурата за трагедията на ”Струма”: 44 трупа, лоша маркировка и ”човешка грешка”

44 души са намерени в изгорелия при жестокия инцидент на АМ “Струма” автобус с македонска регистрация. До този момент се съобщаваше за 45 загинали. Двама от оцелелите са разпитани. Според техните думи спасени са не 7, а 8 души. Основната версия е ”човешка грешка”. Отчитат се обаче лошата пътна маркировка и сигнализация.

Това съобщиха на брифинг пред медиите от българската прокуратура.

„Телата със сигурност бяха 44. Изследваните също са толкова. Граничният контрол на КПП „Капитан Андреево“ е фиксирал 52-ма пътници в автобуса. Остава варианта някой от пътуващите по списък да се е прекачил в друг автобус“, поясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Вече са готови аутопсиите на труповете. Повечето са загинали от задушаване, а не от наранявания или разкъсвания от взрив.

Различни версии на случилото се витаят в публичното пространство. Прокуратурата отхвърли твърденията, че македонският автобус е превозвал контрабандно гориво с туби. Отхвърлена е и версията за терористичен акт, каквито твърдения се появиха.

Основната версия остава човешка грешка, подпомогната от организацията на движението. Отчитат се лошата маркировка и сигнализация.

„Мантинелата, на която се нанизал автобуса, е опасна и е способствала за настъпване на инцидента“, посочи пред журналисти зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Смята се, че мантинелата, която е пронизала автобуса между предните гуми чак до предната врата, е пробила резервоара. Хората не са успели да излязат, защото пътят към предната врата е бил отрязан от огъня, а задната е била затисната от мантинелата между двете ленти на магистралата. Пътниците са били затиснати до средната врата.

Открит е спирачен път, но още не е ясно, защо автобусът се е отклонил вдясно.  Изискани са и записите от камерите на бензиностанцията, на която е спрял за почивка македонският автобус. Ще бъде изяснено дали е имало прехвърляне на пътници.

Двама от оцелелите са разпитани от властите. Те са били будни по време на случилото се, разказите им съвпадат. Разпитват се още двама пътници, които са в УМБАЛСМ “Пирогов”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *