Прокуратурата е рекетирала членове на ВСС с имоти в чужбина

Вътрешният министър Бойко Рашков обвини прокуратурата в умишлено бездействие по въпроса с проверката на 38-те политици, магистрати, включително от ВСС, и кметове, които не са обявили имотите си в чужбина.

„Прокуратурата нарочно е държала тези данни и поради нежелание да има неприятности със силните на деня. Такива хора са силно уязвими и лесно манипулируеми и могат да извършват много неща под диктовка. Такъв съдия би решил дело по начин, по който му кажат началниците. Прокуратурата има данни за магистрати от ВСС. Съветът има доста категорично поведение в подкрепа на главния прокурор. Има материали за високопоставен прокурор и съпругата му“, разкри Рашков.

Той допусна, че тези хора не са декларирали имуществата си, защото са ги придобили чрез корупционно поведение. По негови данни случаите са около 70-80, като половината вече са проверени, но хората не се обявени.

„Оперативната служба трябва да направи необходимото да изслуша и Бойко Борисов. Има позорни факти за българската магистратура, за управляващите, взели властта, които се вживяват като такива, които могат да правят каквото си искат“, каза министърът по повод извиканите за разпит бивши прокурори, действаща следователка и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Става въпрос за прекратеното дело срещу Найденов за предложен 200 000 лв. подкуп на бившия шеф на фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов. Борисов трябва да отговаря и по случая „Ало, Ваньо“, убеден е Рашков.

По повод масовото подслушане на протестиращи срещу правителството Рашков препрати към спецпрокуратурата, която е поискала и получила разрешения за следене. Подслушването е вървяло почти денонощно, с много извънреден труд, който чрезвичайно е бил заплатен, допълни Рашков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *