Провали се първата КОВИД болница

В „Св. Мина” в Пловдив не достига персонал, наполовина орязаха леглата за болни от коронавирус

 

За отрицателно време пловдивската общинска МБАЛ „Св. Мина“ се отказа от шумно обявената дори от Бойко Борисов функция на първа в страната болница за КОВИД-19. Тя отново ще приема и пациенти с други диагнози, а леглата за инфектирани с коронавируса се намаляват от 137 на 60. Ще се приемат пациенти, които не се нуждаят от реанимационни грижи.

РЗИ отмени трансформацията на „Св. Мина“ в болница само КОВИД-19, а причината е прозаична – липса на ресурси.

Преди две седмици премиерът изкара заразения кмет на Пловдив Здравко Димитров пред входа на лечебното заведение и обяви, че „още днес“ пловдивчани ще си имат специализирана болница. Пропагандната идея подхвана и областната управителка Дани Каназирева, но сега призна, че това няма да стане.

Болницата бе определена за КОВИД от областния кризисен щаб заради местоположението си в центъра и близостта на други 2 заведения с добре уредени реанимации, където да бъдат каранн пациенти при необходимост.

Преди дни НЗОК отхвърлила иска за увеличаване на лимита на болницата. Държавата също отказа финансова помощ на общината, след като кметът поиска 1,2 млн. лв. за техника. Оказа се, че е необходим ремонт на кислородната инсталация – от 85 работят само 40 кислородни поста. Болницата търсеше и доброволци, защото не достигаха 4 лекари и 12 медицински сестри.

Според депутата от БСП доц. Георги Йорданов, който е бивш ръководител на „Св. Мина“, болницата не е подходяща за лечение на пациенти с КОВИД – няма инфекциозна клиника. Това би могло да се организира в Белодробната болница, която обаче в момента не функционира, коментира той пред „Марица“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *