Проблемът с природния газ бил решен, имало договор за танкерите

Офертата е ангажираща, каза бившият енергиен министър Александър Николов  

Проблемът с количествата на природния газ е решен. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия бившият енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов. Той отговори на обвинения на служебната власт за хаос в енергетиката.

„Относно хаоса – представянето на офертата я има стенографирано в Министерския съвет. Второ – има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето – офертата не е оферта просто, тя е ангажираща”, обясни той.

Договорът е за седем карга. „Офертата е ангажираща – право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите – описан механизъм”, разясни Николов.

Бившият енергиен министър уточни, че има слот за първото карго. „За него е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно – след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялатакомуникация в „Булгаргаз” и БЕХ – решението още не е прието”, посочи той.

За второто и третото карго подчерта, че при разговор със служебния министър, му е казал кои са неговите „критични” колеги от държавите. „Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление е „мижав интереса” към момента за това нещо”, допълни бившият министър.

Относно хранилището в Чирен той каза, че се пълни с по-бързи темпове, в сравнение с предишните две години.

„Не е на 80%, защото трябваше да го напълним на 250 евро. Не е напълнено, защото е много скъпо. Второ – България е една от 12-те държави, към която дългосрочният договор от „Газпром Експорт” не се изпълнява едностранно”, подчерта той.

Бившият министър предупреди за риск, ако гръцката връзка не влезе в експлоатация поради целенасочено забавяне на процедурата на 1 октомври. „България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация. Вторият риск – договорените карга, които могат да влязат и към днешна дата, няма да могат да влязат в алтернативното трасе „Кулата/Сидерокастро”, защото евентуално там ще трябва да минава азерският газ. Това ще направи управлението на кризата и цените изключително тежки”, обясни Николов.

Той излезе и с призив към президента Румен Радев. „Безкрайно го уважавам. Искам да го помоля, абсолютно искрено, да не се предоверява на хора с доказано нисък експертен потенциал и по-нисък морал”, каза Николов и го призова да си извади изводите за случващото се от май месец насам.

След като водещата Мира Иванова цитира енергийният експерт Красимир Манов, който го наричал Сашо Кеша, а Радулов говорил за негова среща с Делян Пеевски, бившият министър разказа откъде идел прякора му.

„Тези лъжи приключват с искова молба. В моята автобиография може да видите къде и как съм работил“, подчерта той.

„Относно простотиите с кеша… Приблизително 10 години съм работил в голяма телекомуникационна компания, 4 в световни групи. През 2010 г., след като 10 години бях в сферата на капиталовите пазари, лично по покана на тогавашния финансов директор на компанията влязох в дружеството с цел да се преструктурира т.нар. отдел парични потоци. Всяка година през мен са минавали над 550 млн. приходи и над 450 млн. разходи“, заяви Николов.

Оттам ли е прякорът, попита го водещият Виктор Николаев.

„Точна така“, потвърди Николов.

А на въпроса дали се е срещал с Пеевски той отговори с една дума: „Абсурд!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *