Прикриватурата и Осемте джуджета

След три години бездействие поредната престъпна схема, по която държавата в лицето на прокуратурата отказва правораздаване, остава безнаказана. Започнатото ужким преди година разследване по скандала „Осемте джуджета“ се оказва тихомълком прекратено, като са подминати данни за извършена престъпна дейност. По информация на „Антикорупционния фонд“, който огласи фактите по скандала, постановлението за прекратяване е отменено на две съдебни инстанциии, задължили държавното обвинение да продължи досъдебното производство в насоки, за които досега си е затваряло очите.

Доколко прокуратурата е имала намерение да свърши нещо личи дори по факта, че за започнало разследване изобщо не е съобщено. Бяха образувани само дисциплинарни производства срещу трима прокурори, които очаквано приключиха с отказ на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да им наложи наказание. Оказва се, че досъдебното производство е образувано броени дни, след като експремиерът Кирил Петков внесе в прокуратурата списък с 19 имена, по който не се работи. Прокуратурата първо отвърна, че става въпрос за медийни публикации, след което установи, че за две от тях няма данни да са извършвали престъпления. За други шестима службите не предоставили материали в тази насока, а за останалите имало документи, които “евентуално биха били съотносими” с материалите от списъка.

Патилата на бизнесмена Илия Златанов с тъмните сили в правосъдието бяха огласени след опита му да търси съдействие от бившия следовател Петьо Петров, популярен като Пепи Еврото. Слабото място на Златанов било конфликт със сина му Явор, който присвоил активи в групата им „Изамет“. След разговор с Петров Златанов подал сигнал и бил разпитан. Последвало задържане на шестима души, обвинение като организирана престъпна група за изнудване, присвояване, неизгодни сделки и пране на пари. Сред обвинените са синът на Златанов Явор, дъщерята Пролетина и бившата му съпруга Юлия, като от техни трезори са иззети 565 000 евро и 35 килограма злато на стойност над 4 млн. лева.

Добрите новини за Златанов свършват обаче дотук. Ден преди изземването бизнесменът е принуден да подпише запис на заповед за близо 3 млн. лева в полза на съпругата на Пепи Еврото Любена Петрова. Задължаването води до запор на спорните активи – фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки. Иззетото злато пък му било “върнато” само на хартия, а според него изчезнало в багажника на колата на Петрова, паркирана не къде да е, а на охраняемия със съдебна охрана паркинг на Специализираната прокуратура.

Година след първите арести Явор Златанов отново беше задържан, след което поискал спешно да го закарат на хемодиализа, но полицаите му заявили, че трябва да получат разрешение от прокурор Кирил Пейчинов от Специализираната прокуратура. Междувременно бащата Златанов разбрал, че трябва да занесе 350 000 евро на Петьо Петров. Когато синът бил откаран все пак в болница „Лозенец“, последвало продължение на схемата.

След го държали часове след края на процедурата, бил принудин да подпише документи за прехвърляне на дяловете на „Изамет“ на непознатия за него Кристиян Христов. Илия Златанов пък бил извикан същия ден в ресторанта „Осемте джуджета“, където съпрузите Петрови му казали, че ако и той не подпише същото, синът му няма да бъде лекуван и ще умре, а той ще влезе в затвора. В резюме заявили на бизнесмена, че всичко негово е вече тяхно, като му показали пистолет и отсекли че трябва да е благодарен за това, че е жив.

Мотивите на съда да отмени постановлението за прекратяване са, че прокуратурата не е изследвала наличие на съставомерност по друг състав от Наказателния кодекс освен този, по който разследването е прекратено. Според прокуратурата вероятно съдът е имал предвид закана с убийство, но тя твърди, че няма такива събрани доказателства. Съдът подчертава, че не може да дава указания на държавното обвинение как да квалифицира дадени обстоятелства, но че разследването следва да бъде разширено, тъй като е правно неприемливо дадени факти да не покриват нито един състав на престъпление по НК.

От съдебния акт става ясно и как е водено разследването. При обтегнатите отношения между замесените страни те били събрани на очна ставка, което съдът отчита за грешка. Останалите доказателства пък само били събрани, без да са анализирани. Илия Златанов дори не бил разпитан в какво се е изразил заплашителният тон към него, виждал ли е Любена Петрова с оръжие и дали е разказал на някого за срещата след това, както и защо е напуснал трайно страната.

„Анализът на показанията на този основен за процеса свидетел в действителност следва да стане на база на съпоставка на паралелно развиващите се отношения със сина му, с някоя от присъстващите свидетели, със сключените по една или друга причина договори като се съпоставят с извършваните парични преводи, какво е развитието по записа на заповед и т.н. Престъпленията, свързани с личността, рядко са публични като обикновено лицата, чийто интереси се противопоставят имат в основата си други взаимоотношения, развитието на които често дава отговор за кредитируемостта на едната или друга версия. Следва по-насетне да се прецени изключително внимателно дали в действителност има данни за редовно носене на оръжие от страна на свидетеля Петрова, която сама споделя, че е посещавала често определени заведения, била е с определен кръг хора, което ведно със справка от СДВР, служба КОС може да насочи разследването в определена посока. “, пише съдът.

Изказано е и недоумение защо не е бил разпитан дори синът на Илия Златанов, независимо от отношенията помежду им. Както и защо не е назначена психолого-психиатрична експертиза, която често давала отговор по такъв тип дела за достоверността на изложеното и евентуално за първопричината за възникналите страхови представи у пострадалия. Мотиви, от които става ясно това, което отдавна е ясно – че прикриващият престъпна дейност отказ от правораздаване е на свой ред организирана престъпна дейност.

Огнян Стойчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *