Президентът се шегува с Томислав Дончев: Това ли е кандидатът за министър-председател?

Утре държавният глава ще се консултира с всички парламентарни формации, за да реши на кого да връчи третия мандат за правителство

ГЕРБ-СДС обявиха и на президента, че се отказват от втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Днес в 11 ч. при държавния глава се явиха председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и депутатът Томислав Дончев – зам.-председател на партия ГЕРБ. Те обаче за разлика от предишните две Народни събрания не изпратиха дори и формално кандидат за премиер, както повелява Конституцията. От ГЕРБ-СДС обявиха това още вчера.

При здрависването президентът Румен Радев пък, изглежда, се пошегува с Томислав Дончев, защото се чу да пита дали случайно той не е кандидатът за министър-председател. Дончев и Атанасова се подсмихнаха.

След това Радев сериозно попита имат ли ГЕРБ-СДС готовност да излъчат премиер и да поемат отговорност за съставяне на правителство. Десислава Атанасова отговори отрицателно, като обяви решенията на парламентарната й група.

Държавният глава отвърна: “Уважавам решението на политическата сила, която представлявате, да не се възползвате от конституционното право да излъчите кандидат за министър-председател. Между другото, вие неведнъж декларирахте това ваше решение, но в парламентарната република именно парламентарно представените политически партии носят пряка отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство”, каза още Румен Радев. “Но независимо дали са в управлението или в опозиция, всички парламентарно представени партии и народни представители имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващата се криза, която прерасна и в политическа криза. И инфлацията, и социалната, и здравната криза – всички те влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия от отговорните институции. Затова още утре ще свикам консултации с всички парламентарно представени политически сили, за да чуем как виждат те изход от създалата се криза и какви възможности виждат за коалиционни разговори, за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча третия мандат.”

“Вече заявих, че въпросът за властта, който наистина е важен, не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили и българите очакват от политиците решенията и защитата на националните интереси да бъдат поставени над партийните сметки”, заключи президентът, след което благодари на медиите, за да започне среща с двамата представители на ГЕРБ-СДС отвъд обективите.

Както е известно, формацията на Бойко Борисов е в своеобразна изолация и в този парламент. Затова и мандатът, който й се полага като втора сила, пак се оказа безпредметен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *