Президентът: Надявам се да не станем полицейска държава

Отново палатки в триъгълника на властта, арестуван е мъж за многократно пресичане пред БНБ

 

Въпреки че в нощта срещу петък полицията разтури палатковите лагери на антиправителствените протести в столицата и на други места в страната, палатки изникнаха на тротоарите пред Министерския съвет, бившия партиен дом и на площада пред Президентството.

В 20 часа се очаква там да се съберат отново демонстранти, но предстои да се види колко ще са те заради дъжда. Протестни шествия има в Пловдив, Варна и Ямбол. Да говори със събралите се протестиращи пред Президентството слезе държавният глава и каза, че най-важното е да няма полицейско насилие срещу протестиращите.

“Аз няма от какво да се страхувам. Какво да ме притеснява? Какво ще стане довечера? Най-важното е да няма полицейско насилие. Надявам се, че правителството няма да се компрометира и да се превърнем в полицейска държава”, каза той, цитиран от БНР.

От МВР пък показаха, че съвсем насериозно смятат да не допускат възпрепятстване на движението на автомобили в района и съобщиха за арестуван 34-годишен мъж в 18.20 часа. Причината е, че пресичал многократно пешеходната пътека пред БНБ. Той носел бухалка, информира пресцентърът на МВР. След предупреждение за носенето на забранена вещ, е отведен в столично районно управление, където е установена самоличността му. Работата по случая продължава, заявяват от силовото ведомство.

Преди това от Столичната дирекция на вътрешните работи призоваха протестиращите да се въздържат от противообществени прояви и протестите да бъдат мирни.

“Притеснени сме от публикации в социалните мрежи и затова апелираме към гражданите наистина да бъдат разумни и да се запази общественият ред”, каза на извънреден брифинг главен инспектор Красимира Стоядинова от отдел “Охранителна полиция” на СДВР.

Десетки протестиращи се събраха в Пловдив на площада пред сградата на общината и тръгнаха на шествие към сградата на областната дирекция на МВР, за да изразят недоволството си от действията на полицията.

Хората носят лозунги срещу разпръскването на палатковия лагер, разположен на кръстовището до Баня Старинна, и действията на полицията срещу опитите за блокиране на пътни артерии и нови палаткови лагери.

Протестиращите скандират лозунги за оставката и на новия министър на вътрешните работи Христо Терзийски, предаде БНР.

Във Варна също са се събрали недоволни от разтурването на палатките хора. Полицейското присъствие е засилено. Десетки недоволни ямболии от властта заявиха, че няма да се откажат от протестите и започнаха шествие по централните илици на града, където смятат да направят временни блокади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *