Правната комисия подкрепи ветото на президента Радев

Единодушно депутатите от правната комисия подкрепиха наложеното от президента Румен Радев вето върху част от Закона за извънредното положение. Ветото бе обсъдено и подкрепено за едва 15 минути.

По-късно то ще бъде гледано и в пленарна зала.

Държавният глава Румен Радев се обяви против създаването на държавна регулация на цените, ограничаването на свободата на словото, използването на армията по решение на изпълнителната власт и налагането на блокади на градовете.

Президентът върна за ново обсъждане текста от закона за извънредното положение, предвиджащ до 3 години затвор за “невярна информация” за заразни болести. “Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева”, гласи поправката, която бе приета в петък и щеше да важи и след извънредното положение. Тази идея предисвика сериозни спорове между управляващи и опозиция още миналата седмица.

“Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции”, посочи Радев по повод този текст.

Въведеният таван на цените на цените на стоките и услугите, на който Радев наложи вето, предвиждаше цените да се доказват на база записите в касовите aпapaти или получените по банков или картов път плащания. Ако досега търговците не са продавали такива стоки, те щяха да са длъжни да ги предоставят на цени, завишени с не повече от 20 на сто от цените на придобиването им, а услугите – с не повече от 20 на сто от себестойността им. За нарушение на разпоредбите се предвиждаше имуществена санкция в размер на 5% от оборота през годината, предхождаща настъпването на извънредните обстоятелства, а на представляващите ги физически лица – глоба в размер от 20 000 до 100 000 лева.

Според Радев обаче срещу спекулата с дезинфектанти и защитни средства трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанската дейност и да отлагат очакваното понижение на цената на природния газ и електроенергията и сезонното намаление на редица стоки.

В отговор на критиките от президента и наложеното вето премиерът Бойко Борисов каза, че ГЕРБ ще уважат ветото върху текстовете за налагане на пределни цени на някои стоки и за наказанията за разпространението на невярна информация, с пояснението, че предложението за таван на цените е на БСП.

Президентът прецени и като недостатъчно конкретни и разпоредбите за правомощията на армията, но пък е съгласен, че военните трябва да се включват при кризи.

Радев поиска и по-сериозни мерки за най-уязвимите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *