Правителството тегли пореден дълг от 200 млн. лв.

Държавата ще поеме нови 200 млн. лева дълг от вътрешния пазар, обяви БНБ часове след като на 6 април бяха пласирани ДЦК за други 200 млн. лв.

Така от началото на годината правителството е емитирало дълг за 1 млрд. лв., а с новите 200 млн., той ще достигне 1.2 млрд. лв.

Късно в понеделник с актуализацията на държавния бюджет парламентът гласува да се завиши лимитът на държавния дълг, който може да бъде поет през тази година от 2.2 млрд. на 10 млрд. лв. В тази връзка депутатите одобриха също така да се увеличи таванът на облигациите, които страната ни може да предложи на външните пазари в търсене на свеж ресурс, ако се наложи. Правителството ще може да пласира еврооблигации до 9.5 млрд. лв., като използва договора с четири международни банки, сключен покрай фалита на КТБ през 2015 г.

През последните две години финансовото министерство е емитирало дълг единствено на вътрешния пазар, като той основно се изкупува от банки, пенсионни фондове и застрахователни дружества. На 13 април МФ ще предложи емисия за ДЦК със срочност 10 години и половина на стойност 200 млн. лв. Ценни книжа със същата срочност бяха пласирани в края на февруари и тогава постигнатата среднопретеглена доходност бе 0.12%.

В понеделник предложените 5-годишни ДЦК бяха изкупени при средна доходност от 0.13%. Това беше първият аукцион след обявяването на извънредното положение и очаквано средната лихва се е покачила в сравнение с предишни аукциони от началото на годината, когато за 5-годишни ДЦК беше постигната отрицателна доходност. Все пак финансовото министерство отчита голям интерес от страна на инвеститорите. 89% от книжата са изкупени от банките, а 5.5% – от пенсионни фондове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *