Правителството оцеля при вота на недоверие

Със 102 гласа “за”, 124 – “против”, 11 – “въздържали се” бе отхвърлен вотът на недоверие към кабинета “Борисов” 3. За свалянето на правителството гласуваха БСП, ДПС и един независим депутат. Кабинетът бе подкрепен от управляващите ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, както и Веселин Марешки и 8 независими.

За да бъде приет вот на недоверие е необходими той да е подкрепен от поне 121 народни представители. Това бе общо пети опит на БСП да свали правителството и втори вот на недоверие по темата за корупцията.

За втори път тази седмица депутатите се събираха на извънредно заседание и то на фона на протести срещу правителството и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Около 11 часа демонстрантите затвориха движението бул. “Цар Освободител” пред парламента, а около 11:40 депутатите вече започнаха да напускат сградата.

“Един вот на недоверие няма да промени нищо. Искаме промяна, а не подмяна. Искаме всички от властващата мафия вън”, пише във Фейсбук “Отровното трио” – Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков.

Още преди седмица премиерът Бойко Борисов и коалиционните му партньори вече дадоха заявка, че вотът няма да мине и е абсурд да позволят да се стигне до служебно правителство на президента Румен Радев. Миналата седмица те обещаха, че след отхвърлянето на вота ще има големи промени в кабинета. В ГЕРБ дори обсъждали варианти какви ходове имат в създалата се ситуация, като повечето предвиждали Борисов да не е премиер. Засега обаче не е ясно дали някоя от тези опции ще бъде изпълнена.

Протестиращите пък останаха недоволни обещанията за промени в кабинета и продължават да настояват за оставка на правителството и предсрочни избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *