ПП-ДБ си тръгнаха “взривени” от консултациите. Радев ги прати да си говорят с Главчев

ПП-ДБ напуснаха демонстративно консултациите при президента Румен Радев след като чуха предлагания от бъдещия служебен премиер Димитър Главчев състав на кабинет. Острата реакция бе предизвикана от номинацията за вътрешен министър – действащия Калин Стоянов.

Тя бе описана от съпредседетеля на ПП Кирил Петков като “провокация и обида”. Той използва и определението “политическа наглост”. Партията бе хареса и предложения за министър на електронното управление Валентин Мундров. Неговото име е обсъждано при преговорите за ротация, но било извадено от списъка лично от кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, заяви Петков. Той допълни, че вече е говорил и със сегашния транспортен министър Георги Гвоздейков, номиниран и за служебен. Ако той реши да остане в правителството на Главчев, ще бъде изключен от ПП, заплаши Петков.

Ние не сме възмутени, а направо взривени“, заяви той и каза, че си тръгват.

Президентът Радев пък призова ПП да си говорят с Главчев, който вече имал кабинет в парламента. Държавният глава каза още, че имат време до вторник. Тогава той щял да издаде укази за назначаване на служебния кабинет и за провеждане на избори 2в1 на 9 юни.

Радев за пореден път държеше да подчертае, че по никакъв начин не се е месил в избора на служебни министри. Това е така, защото Конституцията вече не предвижда никаква роля на президента в подбора на кадри за служебното правителство, обяснява президентът. Държавният глава заяви още, че министрите вече нямало да полагат и клетва в президентсвото. Насетне това щяло да се прави пред парламента.

След излизането на ПП-ДБ от президентството около масата с Радев останаха четири партии – ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и ИТН. БСП изобщо не отидоха на консултациите с обяснението, че не желаят да имат нищо общо с кабинета “Главчев”, защото той няма да е независим.

Представителят на ГЕРБ на консултациите Томислав Дончев се застрахова, че няма да коментира състава на правителството, защото в него нямало хора от ГЕРБ. В миналото Главчев бе депутат от партията и председателя на парламента от ГЕРБ.

ДПС пък демонстрираха открито подкрепа за кабинета “Главчев”. В това правителство има партийно влияние, заяви пък Тошко Йорданов от ИТН. “Този кабинет наистина е на ПП-ДБ и на Христо Иванов“, каза още той.  Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък заяви, че служебното правителство било добре балансирано между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Главчев ще стане премиер след като ГЕРБ и ПП-ДБ не можаха да се разберат за планираната ротация. Той бе посочен за длъжността, тъй като след последните промени в Конституцията президентът е задължен да избира от хората на определени длъжности. Сред тях е шефът на Сметната палата, какъвто е Главчев в момента. От постоянната си длъжност той ще излезе в неплатен отпуск.

Основната задача на служебното правителство ще е организацията на предстоящите избори. Наред с това обаче вече започнаха промени в службите за сигурност. В четвъртък стана ясно, че главният секретар на МВР Живко Коцев е подал оставка. Според неофициална информация това се е случило след сериозен натиск.

Ден по-рано при акция на ДАНС и прокуратурата бе арестувана шефката на агенция “Митници” Петя Банкова. Тя бе обвинена като участник в престъпна група. В момента тя е задържана като се очаква в събота съдът да реши дали Банкова трябва да остане за постоянно в ареста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *