ПП-ДБ отхвърли драматично служебното правителство

Десните заплашиха Георги Гвоздейков с изключване, а Калин Стоянов обвиниха, че прикрива търговията с гласове

 

Избирането за служебни министри на Калин Стоянов, както и на Мария Павлова, която е заместничка на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, взриви ПП-ДБ, които напуснаха преждевременно консултациите при президента Румен Радев, на които номинираният за премиер Димитър Главчев представи предложението си за кабинет.

“Изборът на Калин Стоянов е не само провокативен, той е обида в опита да се прикрият зависимости на този служебен кабинет”, обяви съпредседателят на десницата Кирил Петков. Той заяви, че шефът на МВР е предложен от ГЕРБ и го определи като “ярка политическа фигура”, даже намекна, че заради него ще се увеличи купеният вот на изборите.

За политическо назначение Петков обяви и избраника за министър на електронното управление, което според него ще доведе до избори без машинно гласуване. “Ние сме не само възмутени, но абсолютно взривени от това предложение”, каза десният политик. За Павлова посочи, че е заместник на Сарафов, когото нарече “олицетворението на превзетата държава”. Накрая заяви, че Гвоздейков, който е член на ПП, е бил предупреден, че ако влезе в служебния кабинет, ще бъде изключен от партията си.

В отговор Радев подчерта, че ако има някакви промени в този състав, те трябва да станат до понеделник, защото във вторник сутринта ще издаде укази за назначаване на кабинета и насрочване на избори 2 в 1 – парламентарни и европейски. “Каквито претенции има към състава на служебния кабинет, работете с Главчев”, препоръча той на политиците.

Пред медиите десните се оплакаха, че Главчев не иска да чуе мнението им. “Нямаме никакво доверие на Калин Стоянов и от тук нататък ще работим за това да се разкрият всичките зависимости на този човек. На практика осигуряват чрез този човек чадър на купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС”, обяви съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Той не обясни защо тогава десните на практика не се бориха за оставката на Стоянов. “Ние я поискахме, стига с това”, сопна се той на журналистите.

“Това, че се провеждат тези консултации, означава, че служебното правителство трябва да се ползва с доверието на политическите сили”, включи се и Христо Иванов. Той твърдеше, че ПП-ДБ не са успели да свалят Стоянов от поста му, защото с ГЕРБ-СДС нямало съгласие по въпроса.

 

ГЕРБ и ДПС са доволни

“Фокусът върху един или друг представител издава политическа безпомощност”, коментира недоволството на ПП-ДБ зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев. Той изтъкна, че трябва да се намери формула за управление “с малко повече съгласие и мъдрост”, и политиците да се фокусират върху постигането на резултати.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев напомни, че партията му е подкрепила конституционните промени, с които е създаден новият ред за избор на служебно правителство. И каза, че движението е удовлетворено, че съставът на кабинета отразява основните приоритети на страната – приемането в еврозоната и в Шенген.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *