Почина проф. Христина Вучева

“С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес, 15.10.2020 г., почина проф. Христина Вучева, български икономист, заместник министър-председател и финансов министър на България 1994-95 г.”. Това се казва в съобщение на семейството, изпратено до медиите.

„До последния си дъх проф. Христина Вучева беше един от най-силните гласове в защита на правовата държава и моралните принципи на държавно управление. Любящ родител, верен приятел и обществен активист до последния си дъх, тя помагаше на всички ни да бъдем по-добри. Ще липсва”, пише още в съобщението на сем. Вучеви.

С оглед на епидемиологичната ситуация в страната опелото ще се проведе в тесен семеен кръг.

През 1990-1991 година Вучева е съветник в Министерски съвет, а от 1992 до 1997 година оглавява дирекция „Икономическа и социална политика“. През този период участва активно в разработването на концепцията за масова приватизация.  През 1994-1995 година тя е вицепремиер и министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова.  От 1996 до 2009 година е преподавател по финанси в УНСС. Христина Вучева ни напусна на 83-годишна възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *