Почина писателят дисидент Владимир Буковски

През 1976 г. той бе разменен за лидера на чилийската компартия Луис Корвалан

Съветският писател дисидент Владимир Буковски е починал в неделя на 76 години в американския град Кембридж, щата Масачузетс, съобщи ТАС, като се позова на пресслужбата на организацията Bukovsky Center.

„Той почина в 21:30 по Гринвич (23:30 българско време) в болницата Addenbrooke’s“, съобщи представителка на пресслужбата. Причината за смъртта била сърдечен пристъп. През последните години Буковски имал сериозни здравословни проблеми.

През 60-70-те години на миналия век Буковски бе известен деец на дисидентското движение в СССР. През 1972 г. бе осъден за антисъветска агитация на две години затвор и пет години в поправителен лагер. През 1976 г. на летището в Цюрих в неутрална Швейцария съветските власти го размениха за лидера на Чилийската комунистическа партия Луис Корвалан, който бе хвърлен в концлагер след преврата на ген. Аугусто Пиночет през 1973 г.

Оттогава Буковски живееше в град Кембридж, където се намира Харвардският университет. През 1991 г., малко преди разпадането на СССР, Владимир Буковски се завърна в Москва и получи руско гражданство.

Справка за дисидентската активност на Буковски в Уикипедия свидетелства за неговия труден живот: През май 1963 г. е арестуван за 1-ви път за организиране на поетични срещи в центъра на Москва (близо до паметника на Маяковски). Официалното обвинение е за опит за разпространение на забранена антисъветска литература — югославската книга на Милован Джилас „Новата класа“. Признат е за невменяем и изпратен за принудително лечение в психиатричната клиника в Ленинград от юни 1963 до февруари 1965 г.

През декември 1965 г. Буковски организира демонстрация на Пушкиновия площад в Москва в защита на писателите Андрей Синявски и Юлий Даниел. 3 дни преди плануваната демонстрация Буковски е арестуван, след което е държан затворен без обвинение в различни психиатрични клиники до юли 1966 г.

През януари 1967 г. е арестуван за организиране на демонстрация в защита на Александър Гинзбург и Юрий Галансков и други дисиденти. Освободен е през януари 1970 г.

През 1971 г. Буковски успява да предаде на Запад повече от 150 страници доказателствен материал за репресиите над политически неудобните в специализирани психиатрични клиники в Съветския съюз. Информацията привлича вниманието на правозащитници от цял свят (включително вътре в страната) и става повод за последвалия му арест по-късно същата година. На процеса през юли 1972 г. Буковски е обвинен в уронване на престижа на съветската психиатрия, контактуване с чуждестранни журналисти, притежаване и разпространение на самиздат, за което е осъден на 7 г. задържане — първите 2 г. в затвор и 5 г. в заточение.

Докато е под арест в политически лагер, заедно със своя сълагерник психиатъра Семьон Глузман, успява да напише книгата „Ръководство по психиатрия за другомислещи“ (Пособие по психиатрии для инакомыслящих), която е предназначена да помага на други дисиденти в борбата им против правителствените репресии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *