Почина актьорът Кристофър Плъмър

Той беше най-възрастният носител на „Оскар“

 

На 91 години почина Кристофър Плъмър – актьор в продължение на седем десетилетия и най-възрастният, печелил някога „Оскар“. Той бе на 82, когато получи Академичната награда за ролята си в „Новаци“. Плъмър държи още един рекорд – за най-стар номиниран за „Оскар“. След като замени Кевин Спейси във „Всичките пари на света“ (Спейси бе уволнен заради обвиненията в сексуално посегателство), 88-годишният Плъмър бе номиниран и за тази своя роля.

Ценителите на киното свързват името на актьора най-вече с ролята на капитан Георг фон Трап в шедьовъра „Звукът на музиката“. Във възторга си от филма „Ню Йорк таймс“ го нарича „най-внушителният актьор на Северна Америка“, а лондонският „Обзървър“ го титулова като „естественият приемник на сър Лорънс Оливие“.

Артър Кристофър Орм Плъмър е роден на 13 декември 1929 г. в Торонто, Канада. Бъдещият актьор е правнук на канадския министър-председател Джон Абът. Родителите му очаквали от него да стане музикант и той започва да се учи да свири на пиано, но през 1944 година, след като гледал филма „Хенри V“ на Лорънс Оливие, целта в живота му се променила и Плъмър се насочил към театъра.

През 1946 г. 17-годишният Кристофър е забелязан от театрален критик, докато участва в училищна постановка по „Гордост и предразсъдъци“. През 1953 г. стига до сцените на Бродуей, а пет години по-късно идва и идва големият му пробив в киното, след като получава роля във филма „Сценична треска“ с Хенри Фонда и главна роля във „Вятър над Евърглейдс“. Следващата му голяма роля е в отличения с няколко награди „Оскар“ филм „Звукът на музиката“, в който си партнира с Джули Андрюс.

Участва и в „Упадъкът на римската империя“, „Ватерло“, „Мъжът, който искаше да бъде крал“, „Малкълм X“, „12 маймуни“, „Вътрешен човек“ – общо над 200 филма. Продължи да снима до края на живота си, като последно го видяхме във „Вади ножовете“ с Даниел Крейг и Джейми Лий Къртис и сериала „Излитане“,

Дъщеря му Аманда Плъмър също е актриса, позната с ролите си в „Криминале“ на Тарантино и „Кралят на рибарите“ на Тери Гилиъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *