Потрес! Прокуратурата проверява не Борисов, а срока на годност на ваксините

Като пуснат намалени шоколади, си ги купуваме, пък ги ядем после цял месец и нищо ни няма, обясни градският прокурор

Софийската градска прокуратура ще иска документи от здравното министерство “какви са тези ваксини, кога са купени, какъв е техният срок”. Това обяви градският прокурор Илиана Кирилова по време на брифинг днес. Прокуратурата се насочва към проверка на ваксините, след като здравният министър Стойчо Кацаров я сезира заради изказването на Бойко Борисов, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Здравните власти категорично отричат това да я вярно, а срокът на годност на “Пфайзер” бе официално удължен на 9 месеца от Европейската агенция по лекарствата. Затова и опаковките с отпечатан срок на годност от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след това, ако са били съхранявани при ‑90°C до ‑60°C.

Сега прокуратурата е изискала копия от документите, с които са получени всички ваксини “Пфайзер”, датата и мястото им на производство и срок на годност. “От този отговор ще преценим. Може би ще се наложи и запитване дали една ваксина е със срок 5 април, пък я сложат 15 април, значи ли че тя не е годна. Всички знаете, че като пуснат намалени шоколади, си ги купуваме, пък ги ядем после цял месец и нищо ни няма… Ще преценим на кои международни институции да се пише”, каза още прокурор Кирилова. По думите й Кацаров е обещал пълно съдействие на прокуратурата.

По думите й не е лесно да се каже, че Борисов е направил неуместно изказване. “Знаете, че имаме такъв опит с г-жа Сербезова, прочели сме мотивите, взели сме си поука”, посочи тя, напомняйки за делото срещу шефката на фармацевтичния съюз. То бе заведено заради нейни твърдения, че е възможен недостиг на лекарства в пандемията. Асена Сербезова бе оправдана от съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *