Помните ли как Цветанов целуна ръка на Борисов за прошка? (видео)

Едно видео възпламени социалните мрежи и политическите противници на ГЕРБ в края на февруари 2017 г. То бе запечатало исторически за партията момент – навръх Сирни Заговезни заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на младежката организация на партията Георг Георгиев целуват ръката на премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

Кадрите бяха заснети в Сандански на 26 февуари 2017 г. по време на зимния университет на младежката организация на ГЕРБ. Любопитна подробност е, че Борисов влиза в залата и първи подава ръката си за целувка. Поводът е Сирни Заговезни – денят за прошка.

Тогава последваха редица негативни коментари и нападки срещу лидера на ГЕРБ и мнозина направиха аналогия с неговия любим филм “Кръстникът”. “Това е традиция, в която аз съм възпитан от майка ми и баща ми от дете, и аз го правя. Аз съм възпитан на по-възрастни да целуна ръка. И затова едни път в годината има прошка, това е направено, за да може всеки, който е сгрешил, волю или неволю, да поиска на по-възрастния, на по-големия прошка. Затова и като отидем, целуваме ръка и на владиката, и на попа, и на патриарха, всички, от всички партии…”, обясни през 2017 Бойко Борисов.

Това видео с давност от три години и половина обаче през последните дни се разпространява все по-често в редица групи в социалните мрежи. Потребители питат кога бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който в края на септември се кани да учреди партия “Републиканци за България” е бил искрен – когато бе най-близкият човек до Борисов и ме целуваше ръка или сега, когато го критикува дори по-яростно от червената лидерка Корнелия Нинова и му иска оставката като премиер.

С днешна дата бившият втори в ГЕРБ обяснява целувката като знак на уважение към по-възрастни хора. Цветанов е по-млад от Борисов с 6 години.

Както е известно след скандала “Апартаментгейт”, избухнал в началото на 2019-та, Цветан Цветанов бе принуден през май 2019 г. да подаде оставка от всички партийни и парламентарни постове и да напусне и Народното събрание. През есента на м.г. той създаде и оглави проамериканската неправителствена организация Евроатлантически център за сигурност, върху която ще стъпи и бъдещият му политически проект.

На 17 юни т.г. Цветанов напусна ГЕРБ и обяви: “От известно време обаче членството в ГЕРБ не е повод за гордост – нито за мен, нито за немалко други членове на партията. Някои неблагоприятни тенденции в управлението на страната и на партията доведоха до това, че в крайна сметка беше надскочен дори моят висок „праг на търпимост”.

През последните месеци бившият вицепремиер и екс вътрешен министър е сред най-големите критици на доскорошните си съпартийци. Неочаквано дори той подкрепи президента Румен Радев в искането му за оставка на правителството и за свикване на предсрочни парламентарни избори.

Бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ коментира и че прeдлoжeниятa нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв зa cвиквaнe нa Вeликo нaрoднo cъбрaниe и приeмaнeтo нa нoвa Кoнcтитуция ca „aбcoлютнo aнтипиaрcки пoдхoд“ и “авaриeн изхoд oт cъздaлaтa ce тeжкa пoлитичecкa cитуaция.” “В мoмeнтa нямa никaквo oбщecтвeнo дoвeриe в пaрлaмeнт и прaвитeлcтвo“, категоричен е опитният в партийното строителство Цветан Цветанов, който отново обикаля страната и създава нови партийни струкури – този път не за ГЕРБ, а за собствения си политически проект.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *