Полша глоби “Газпром” със $7.5 млрд. за Северен поток-2

Санкцията едва ли ще се отрази на руско-полските отношения, те и без това не процъфтяват, коментираха от Кремъл

Управлението за защита на конкуренцията и потребителите на Полша (UOKiK) наложи глоби на “Газпром” и 5 европейски компании, които си сътрудничат “Газпром”. Освен това UOKiK настоя петте компании да прекратят споразумението за партньорство по изграждането на газопровода „Северен поток-2“.

Това обяви на пресконференция ръководителят на UOKiK Томаш Хрустни, цитиран от ТАСС.

На петте европейски компании е наложена обща глоба от 385 млн. злоти ($100 млн.), а „Газпром“ е глобен с 29 млрд.злоти ($7,6 млрд.).

“Приключихме процеса относно строителството и финансирането на газопровода “Северен поток-2″. В рамките на 30 дни след получаване на решението фирмите (участващи в проекта) са длъжни да разтрогнат договора (за строителство)”, каза Хрустни, като добави, че компаниите могат да оспорват решението на регулатора.

Мотивите за санкцията са, че строителството на газопровода нарушава полското антимонополно законодателство, правилата за лоялна конкуренция и завършването на неговото строителство може да доведе до ръст на цените на газа.

Наложените глоби на партньорите по “Северен поток-2” е максималната и е равна на 10% от годишния оборот на всяка от компаниите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *