Половината българчета страдат от старчески болести

Децата и младежите ходят прегърбени и не спортуват

Повече от половината българчета са с проблеми, засягащи правилната стойка и гръбначния стълб. Това коментира в интервю за Дарик радио кинезитерапевтът Мария Цветкова, дългогодишен преподавател на студентите по кинезитерапия в НСА. Тя подчерта, че последното национално скринингово изследване на децата в училище за гръбначни изкривявания е направено през 1988 г.

Данните тогава показват, че между 27 и 33 процента от тях са били с установени проблеми. В последните 30 години национално проучване не е правено, няма и програма за профилактика. На база на професионалния си опит и работата си през последните години Мария Цветкова прогнозира, че процентът на българчетата с гръбначни изкривявания днес е много по-висок.

„Изпуснати са поне две поколения деца и сега берем плодовете на тежката патология, която е много по-скъпоструваща и създава тежки последици за здравето“, коментира специалистът.

„Изразявам болка и тревога, защота имам 25-години практиктика в профилактиката и лечението на гръбнака – в последните години този процент е увеличен. 20-30-годишни хора вече имат проблеми и причината, която ние откриваме е липсата на ранна диагностика на проблеми на стойката. Специалистът напомни, че между 7 и 15 години е рискова възраст за гръбнака, защото тогава се изгражда костната структура, забавя се мускулният градеж на опорният апарат и гръбнакът става лабилен. Има лекари и колеги, които се занимават с тежката патология, но с останалите случаи, чийто брой расте – на децата с по-леки изкривявания, почти никой не работи, каза още Мария Цветкова.

Преди 30 години имаше спортни диспансери със специалисти, в столицата имаше 28 кинезитерапевти в районите, които се занимаваха с изправителна гимнастика, припомни тя каква е била системата за превенция и профилактика преди години.

В предаването на Дарик „Реактивно“ кинезитерапевтът призова министерствата на образованието и на здравеопазването да подготвят национална програма за скрининг на всички деца в училище. Нужна ни е стратегия за профилактика, защото при ранно диагностициране на проблема и работа с тези деца, щетите върху здравето им и за здравната система ще са далеч по-малки, смята специалистът. МОН и МЗ да се намесят, да предложат нещо и да не си крият главата в земята.

Специалисти и образовани кадри в България има, но няма стратегия тези колеги да влизат в училище и да работят – там е мястото, категорична е Мария Цветкова. Специалисти обясниха, че в днешно време голяма част от децата всъщност страдат от болести, характерни за възрастните и дори за хората над 75 години. Това се дължи на застоялия им начин на живот както вкъщи, така и в училище. „Непрекъснатото взиране в дисплея на телефона и обездвижването са сред основните причини за гръбначните изкривявания след децата“, коментираха лекари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *