Полицията в Москва блокира протестите срещу Путин

Полицията в Москва блокира протестите срещу Путин

 

Вторият протест срещу Путин започна в Русия. В Москва арести на площад “Пушкин” бяха извършени още преди началото. Общо към този час арестуваните в цяла Русия са над 650.

Седем централни станции на метрото са затворени. Полицията предупреждава, че може да има и още. Протестиращите сменят вече няколко пъти сборното място, защото голяма част от центъра на руската столица е блокиран от ОМОН.  Вместо на площад “Пушкин” те тръгнаха да се събират в близост до сградата на ФСБ на “Лубянка” и до сградата, в която се помещава администрацията на Путин, на Стария площад. Междувременно в социалните мрежи се появиха нови сборни пунктове за протеста в Москва.На журналистите е трудно да работят, тъй като wi fi   в центъра на града е блокиран и не може да се осъществят преките излъчвания. Протестиращите също са затруднени в комуникацията. Централните улици са празни, абсолютно необичайна гледка за 8-милионния град. Към 14 часа московско време задържаните там бяха над 100. Юлия Навалная също се появи на протеста и малко след половин час бе задържана.

В Санкт Петербург задържаните са също над 100.

Във Владивосток демонстрантите играха хоро върху леда на замръзналия залив в Тихия океан и скандираха: свобода за Навални! , съобщи Дождь. Служителите на ОМОН първоначално ги наблюдаваха от брега, след това и те излязоха на леда, протестът се насочи към брега, където го очакваха полицаи. Задържани са 53-има.

В Новосибирск шествието бе в центъра на града. Протестиращите викат Путин е крадец и Свобода за политзатворниците!

В Иркутск протестът стигна до сградата на областната администрация, към тях се насочи ОМОН.

В Хабаровск има вече 13 задържани.

В Томск участниците в протеста са до сградата на филхармонията и скандират “Свобода за Навални”.

Фондът за борба с корупцията отправи молба до американския президент Байдън да въведе санкции срещу 35 руски граждани в това число “8 високопоставени руснаци, близки до Путин”, съобщи CNN. В списъка са Роман Абрамович, министърът на здравеопазването Михаил Мурашко и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *