Полицията вади водно оръдие и за конгреса на БФС

Има данни, че ще има агитки, но да знаят, че ще бъдат проверявани в поне три кръга, предупредиха от СДВР

Столичната полиция ще извади поне едно водно оръдие и за охраната на конгреса в БФС, който ще се проведе в петък в хотел „Маринела“ в София. Това стана ясно на от изявление на Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ в СДВР, по време на специален брифинг за предприетите действия за конгреса. Той обяви, че при нужда ще бъде докарано и второто водно оръдие.

Водни оръдия бяха използвани при потушаване на протеста срещу сегашното ръководство на БФС в средата на ноември м.г. Тогава полицията беше обвинена от депутати в превишаване на правомощия, включително и заради включването на оръдията. Вътрешният министър Калин Стоянов обаче се оправда, че МВР дори не използвало с пълна мощност водните оръдия, а е можело да сложи дори лютив спрей и други вещества. Машините били ползвани само за охлаждане, а при максимална мощност всичко щяло да стане на кълбета, но вътрешното министерство го спестило, твърдеше още МВР-шефът.

„При крайна необходимост служителите на реда могат да ползват помощни средства. За такива се считат и водните оръдия, а те се ползват освен за физическо, и за психологическо въздействие върху правонарушителите“, обясни още вътрешният министър, след което уточни, че преди ползването им винаги се отправя предупреждение към нарушителите.

Сега от СДВР обявиха, че за конгреса на БФС ще бъдат предприети допълнителни мерки за осигуряване на сигурността и че имат информация, че ще се съберат фенове.

Полицията ще прави проверки на три кръга, а е възможно да има и четвърти от мобилни екипи. За желаещи да изразят мнението си фенове ще бъде обособено място в градинката на храма срещу хотела, през бул. „Джеймс Баучер“. Те няма да бъдат допускани на паркинга на хотела. За момента не се планира затваряне на улици.

Георгиев потвърди, че в СДВР са постъпили два сигнала от различни хора за купуване на гласове. Направена е проверка, като към момента не се потвърждават, но работата продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *