Полицай е убит на границата с Турция, МВР въоръжава служителите

Военният министър иска да се строи нова ограда – бетонова, над 3 метра висока

 

Полицай е убит при престрелка до границата с Турция, съобщиха от МВР. Загиналият е бил прострелян в главата. Това е 30-годишният Петър Бъчваров от Елхово. Той е имал осем години стаж в системата на МВР, съобщиха на съвместен брифинг в Районната дирекция на „Гранична полиция“ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Случаят е безпрецедентен, макар че според запознати с условията на границата, не е изненада. Едва след смъртта на граничния полицай на нарядите е разпоредено да носят дълго оръжие при дежурствата си. Отношението на служителите ще се промени, разбра се от думите на вътрешния министър Иван Демерджиев.

В случая става въпрос за изключителна агресия. До тук сме се стремили нашите служители да изпълняват задълженията си без да причиняват ненужни щети на хората, които се опитват да преминат границата. Но при такава агресия, която ескалира и стига до използване на огнестрелно оръжие, оттук нататък ние ще отговорим с необходимата сила и ви уверявам, че ако има инциденти, няма да са в посока към наши служители“, заяви той.

Военният министър Димитър Стоянов пък настоя да се мисли за строителството на бетонна стена по границата с Турция. Сегашната метална ограда бе изградена по време на второто правителство на ГЕРБ и струваше над 200 млн. лв., но всеобщото мнение е, че не помага особено за спирането на мигрантския поток.

Дупка в оградата

Стрелбата е станала около 20:35 в понелденик. Изстрелите са произведени от неизвестен към момента в района на село Голяма Дервент. Загиналият граничар е патрулирал заедно с военнослужещ. Войникът не е пострадал.

Военният и полицаят са слезли от колата, с която са патрулирали, защото са видели, че граничната ограда е срязана, обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров. Стрелбата е започнала в момента, в който граничарят е насочил фенера към дупката. Военният е успял да се прикрие и е отговорил със стрелба. Според него е имало 10-15 изстрела от отсрещната страна, след което групата хора са побягнали към вътрешността на Турция.

В отговор МВР обяви, че засилва мерките за сигурност на служителите. По разпореждане на главния секретар полицаите вече ще носят и дълго оръжие.

Тодоров призова и за законодателни промени, защото в момента масово присъдите за нелегално преминаване на границата са условни. НК не счита това престъпление за тежко, а обикновено подсъдимите са с чисто криминално минало и затова се наказват с три години условно и пет изпитателен срок.

Това води до чувство за безнаказаност у тези хора„, коментира главният секретар.

Към мястото на инцидента са насочени най-близките полицейски наряди. Предполага се, че изстрелите са от каналджия. На мястото не са открити нелегални мигранти.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят е на турска територия„, заявяват от МВР.

Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че турските власти са обещали, че ще се направи всичко необходимо, за да бъдат заловени извършителите. От тяхна страна е засилено полицейското присъствие, заяви той.

Пробивите в оградата са всекидневни, каза още вътрешният министър. Според него съоръжението не е годно да запази полицаите, които буквално спирали мигрантския натиск с телата си.

И с нож

За проблемите с комуникацията и въоръжението призна и вътрешният министър. Според него обаче се работи за отстраняването им. Демерджиев заяви, че още преди месец при посещение в Елхово е дал указания на стрелбата да се отговаря със стрелба. Досега обаче такъв случай не е имало.

Многократно имаше случаи на опити да бъдат нападнати наши хора с хладно оръжие. Нито един такъв опит не успя, така че те реагираха адекватно, но в случая говорим за огнестрелно оръжие, използвано от засада, в ситуация, в която много трудно може да се предпази някой наш служител„, заяви министърът.

Според него бронежилетките не са адекватно решение, защото били тежки, а хората патрулирали по цял ден. Той посочи, че загиналият служител е прострелян в главата т.е. жилетка не би го спасила.

Случайност

Според военния министър Димитър Стоянов става дума за случайно събитие. Той посочи, че военнослужещият не се е оттеглял, както твърдят от МВР. Шефът на МО каза, че в такива случаи служителите могат да отговорят на стрелбата.

Той коментира, че оградата на границата не била надеждно съоръжение. Според него камерите дори не можели да се насочат към турска територия, откъдето идват мигрантите.

Трябва да се мисли за ново преградно съоръжение, което да е бетоново и с височина над 3 метра„, заяви той пред бТВ.

Очакваше се

Това е вторият инцидент в рамките на няколко седмици, при който загиват полицаи. Преди това автобус, пълен с нелеглани мигратни, блъсна патрулката на служителите от Бургас Йордан Илиев и Атанас Градев на кръгово в града. Двамата загинаха на място. „Беше въпрос на време да се случи стрелба по гранични полицаи„, коментира пред бТВ председателят на полицейският синдикат СФСМВР Валентин Попов.

Той заяви, че вътрешният министър трябва да реагира с назначаване на повече служители и план за свеждане на риска до минимум. Синдикатите от години повтарят, че на границата се пращат недостатъчно обучени и обороудвани полицаи. Въпреки че има ограда, там се разчита основно на жива сила. Практиката с командироването бе въведена още през 2013 г. и оттогава не е спирала.

Безпрецедентно

Убийството на граничния полицай стана на фона на очакване страната ни да получи зелена светлина за Шенген. От месеци вътрешният министър твърди, че България е готова и изпълнява всички критерии. „Това е наистина безпрецедентен случай не само за българската граница, но и за европейската„, заяви пред бТВ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемидчиев.

Според него от европейска гледна точка това е много тежък случай. Той коментира, че България спешно трябва да предприеме мерки и спешно да поиска допълнителни сили от европейската гранична агенция – Frontex.

Каква е логиката?

Възможно е това да е случайна престрелка при засичане на патрула с каналджии, заяви пред Нова телевизия криминалистът Иван Савов. Той посочи, че оградата се явява само буфер, не е на самата граница и се охранява от патрули и от двете страни. „Трафикантите на мигранти не се интересуват от самите мигранти. Те гледат бързо да си вземат парите. Тяхната идея е да ги вкарат на наша територия и да избягат. А каква е логиката някой да стреля по български граничен наряд, освен ако този човек не е по-мотивиран да направи това, за което е отишъл„, коментира той.

Савов също посочи, че изпращаните на границата служители са лошо оборудвани – нямат дълго оръжие и дори сигурна радиовръзка помежду си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *