Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти

15-годишен е шофирал автобуса, който уби двамата служители на МВР в Бургас

Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти. Това заяви пред бТВ вътрешният министър Иван Демердиев. Според него няма данни за полицейски чадър в случая с катастрофиралия в Бургас автобус. При удара загинаха двама полицаи. Автобусът е бракуван и не би следвало да се движи. На въпрос осигуряван ли е чадър, за да може да се ползва возилото Демерджиев заяви:

„Няма данни да е осигуряван чадър. Предполагам, че е подбирано трасето, по което да се движи, тъй като ние няма как да наситим всяка улица с полицейски сили. Но има данни, че полцицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата“, заяви той.

Информацията не е от вчера. От две седмици се работи по оперативни данни, обясни Демерджиев. Става дума за служители от средните нива на системата, поясни той.

Според него двамата загинали полицаи са се опитали да спрат автбоуса така че пътуващите в него да не пострадат. От кадри от инцидента се вижда, че полицейската патрулка блокира входа към кръговото, а рейсът изобщо не прави опит да спре и я удря. Ако бяха сложени шипове на пътя, можеше да се стигне до повече постарадали, заяви той.

Мигрантите от автобуса са се возили там, където стоят пътниците, не са били в багажното отделение. Този превоз се осъществява през нощта, още първият контролен пункт подава стоп палка и отбива автобуса, само че автобусът продължава. Качват се полицаите от Гранична полиция, потеглят с техен автомобил след автобуса, подават сигнал на следващите си колеги по трасето“, обясни министърът.

Оградата по турската граница не е модерно съоръжение, каза още Демерджиев. За строителството ѝ преди години бяха похарчени стотици милиони, а съоръжението бе рекламирано като приоритет от правителството на ГЕРБ и коалиционните им партньори от патриотичните формации. Според Демерджиев обаче то се преодолява със стълба много бързо.

Сред каналджиите освен сирийци има афганистанци, украинци и граждани на Северна Македония, каза още министърът. Ден по-рано той обяви, че започват засилени проверки за такива чужденци. Те ще бъдат или разследвани и съдени, или изгонени, обеща той.

„Пресилено е, че в МВР се прави чадър върху трафика на мигранти. Не трябва да се избързва с въпроси, които имат политически оттенък, прехвърля се отговорността, причините за случилото се подлежат на изясняване в хода на разследването”.

Това заяви пред БНТ пък бившият министър Бойко Рашков. По негово време за ремонта на граничната ограда бяха отпуснати 5 млн. лв. Според Рашков съоръжението е било обновено в цялост, но са изхарчени значително по-малко пари – около 1 млн. лв.

В същото време Демерджиев коментира, че на много места има раститеност, която бута оградата, както и подкопавания. Именно с аргумента за неизрязана растителност преди месеци Рашков поиска средства за ремонт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *