Политиците разгромиха идеята на Петков за „дарения за оръжие”

Лидерът на ИТН Слави Трифонов окачестви предложението на премиера като „чудовищна глупост“
Странната инициатива на премиера Кирил Петков да призове българските граждани да дарят по една месечна заплата на украинските военни, за да закупят оръжие, се посрещна критично не само от общественото мнение, но и от другите политици, включително от средите на управляващата коалиция.

Постът на премиера беше необмислен, защото държавата има абсолютния ресурс, ако се стигне до помощ с доставки на каквото и да е било в полза на Украйна, а не българинът да плаща и да бъде призоваван да дарява заплатата си, защото всички имат собствените си проблеми, носят собствените си отговорности”, коментира депутатът от ИТН Станислав Балабанов пред БНР(link is external).

Той беше избран да участва в политическата делегация, която четворната коалиция предстои да изпрати в Киев. „Необмислено е да се призовава точно по този начин, защото българинът събира капачки за ковьози, сега трябва да дарява заплати за оръжие, а това е работа на държавата”, допълни Балабанов. Депутатът настоя, че коалицията трябва да бъде максимално единна и с ясна позиция за военната помощ за Украйна.

Абсолютен противник на предложението на премиера е и лидерът на ИТН Слави Трифонов. “А идеята на Кирил Петков, който е министър-председател, българите да даряват пари за оръжие за Украйна, е най-чудовищната глупост, която съм чувал. Трябва да се даряват пари за спасяване на човешки животи, а не за закупуване на оръжия. Това с оръжието е работа на държавата, а не на обикновените хора”, написа Трифонов във Фейсбук.

Евродепутатът Радан Кънев, избран от ДБ, изтъкна пред националното радио, че след два месеца война всеки българин е направил това, което е „преценил за правилно и възможно”. „Добре е, че българското правителство заема ясна позиция, но това не може да бъде новина, не е новината, която се очаква. Новината, която се очаква, е, както и самият премиер каза в изявленията си – дали има обща българска позиция по темата за подпомагане на Украйна с оръжия. Такава позиция видимо няма и следващият въпрос е дали тя може да бъде изградена”, посочи Кънев.

Очаквано опозицията се възползва от случая, за да атакува не само Петков, но и оглавяваното от него правителство. „Правителството се сваля само – да призовеш хората да си дарят заплатите, които инфлацията унищожи”, обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев пред БНТ. По думите му, българската държава продава активно оръжие на Украйна чрез посредници, което прави призивите на Петков „лицемерни”.

В ЗАЩИТА НА ЛИДЕРА

Засега само депутатите от ПП подкрепят своя водач. Александра Корчева, депутатат от формацията, коментира пред Нова ТВ, че дарителската кампания е лична инициатива на Кирил Петков. “Това е начин да са канализира обществената енергия”, смята Корчева. За коалиционната позиция за военната помощ тя мъгляво обясни, че е необходимо да се постигне приемливо решение за всички партньори.

В същия дух беше позицията на колегата й Калоян Икономов, който беше избран да представлява ПП в делегацията, която заминава за Киев. Той ловко заобиколи въпроса за това дали страната ни вече предоставя оръжия и боеприпаси на Украйна. „България изнася оръжия от десетилетия. Къде отиват – това не е нещо, което може да проследи българската страна”, обяви Икономов. А фактът, че липсва политическо решение на коалиционно ниво по въпроса обясни по тривиалния вече начин – трудно се съгласуват общите решения в четворен съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *