Повдигнаха официално две обвинения по импийчмънта срещу Тръмп

Демократите официално повдигнаха две обвинения по импийчмънта срещу американския президент Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс. Те го обвиняват в злоупотреба с власт и възпрепятстване с цел натиск върху Украйна, за да му помогне да атакува свои съперници на изборите през 2020 г.

Обвиненията, ако бъдат одобрени от Камарата на представителите при гласуване, което се очаква следващата седмица, ще направят Тръмп третият президент на САЩ, който ще бъде изправен на съд в Сената.

„Нашият президент се ползва с възможно най-доброто обществено доверие“, заяви Джери Надлер, председател на съдебната комисия на Камарата. „Предавайки това доверие и поставяйки себе си преди страната, той застрашава Конституцията, застрашава нашата демокрация и националната ни сигурност.“

Адам Шиф, ръководител на Комитета за разузнаване, заяви, че „продължаващата злоупотреба с власт“ на Тръмп не е оставила на демократите избор.

„Доказателствата за поведението на президента са огромни и безспорни“, каза той.

Надлер допълни, че съдебната комисия ще се срещне по-късно през седмицата, за да разгледа документите за импийчмънт.

Очаква се комитетът, ръководен от демократи, да ги предаде и да ги препрати в камарата следващата седмица. Демократичното мнозинство почти сигурно ще ги гласува, проправяйки пътя към сенатския процес, вероятно през януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *