Плевнелиев: Радев нарушава законите, извънреден вот не е решение

Президентът не спазва куп закони и Конституцията на държавата. А протестиращите, които казват – искаме върховенство на правото, нямат нищо против неговите действия. Затова протестът няма да успее. Създателите на мутрите са в президентството. Това са бивши агенти на Държавна сигурност.

Тази оценка даде днес бившият президент Росен Плевнелиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него убедените демократи в България трябва да се мобилизират и да направят своето мъдро решение.“ Ако бяхме истински демократи, ако имаше политически елит, ако партиите вярваха във върховенството на правото – то тогава има подадена ръка, включително от протестиращите. Искаме промяна на системата – добре, има промяна в конституцията. Системата не работи, значи дайте да променим конституцията. Въпросът е искаме ли и кога искаме тази промяна“, коментира Плевнелиев.

Според него президентът Радев „пред очите ни не спазва конституцията и има още по-малко моралното право да говори за конституция“.

„Той няма морално право да иска оставките на НС и кабинета, той е нелегитимен, защото не спазва върховенството на закона. Радев е НЕпрезидент“, краен беше бившият стопанин на „Дондуков“ 2.

Плевнелиев е убеден, че ако има поне малко разум и политическа воля и ако желанието за промяна на системата наистина е налице, трябва да е облечено в решение, а не само в протест.

„Ако казват: А – искаме промяна, то трябва да дойде и Б – ето как. Ние трайно за съжаление сме се запокитили към казахските степи, а не към Европа. Нека всички партии да кажат – да, ние предлагаме една база, дайте да видим всички идеи“. Ето тук липсва държавният глава“, подчерта Плевнелиев.

„Важно е президентът да каже: „Дайте да съберем всички и протестиращите и непротестиращите, партии, профсъюзи, работодатели, всички на една маса, да видим как да направим по-добра Конституцията и системата да върви напред“, каза още Плевнелиев.

Той е категоричен, че извънредните избори не са решение. „Тогава – 2013 г., по 50 000-60 000 бяха на улицата, сега са 600-1000. Не е нормално да не даваме решения. Сега са необходими решения, президентът Радев не е част от решението“, обобщи бившият държавен глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *