Плевнелиев: Искам България в еврозоната, но Радев ще ни извади

Експрезидентът Росен Плевнелиев пламенно защити влизането на България в еврозоната и каза, че това е била неговата надежда – про-демократичните сили да намерят начин да влезем в еврозоната.

„Когато Гърция беше в жестока драма – имаше фашисти в правителството, популисти управляваха страната, Ципрас дойде на Европейски съвет с тениска на Че Гевара. Всички бяха потресени. Финансовите пазари нямаха никакво доверие на Варуфакис. Гърция падаше със страшна сила, беше сама и беше пред фалит. Но в тази тежка ситуация нищо не се случи на Гърция, защото е в еврозоната. Цената на това да падне една държава от еврозоната се плаща от Германия, Франция и Холандия. Те не искат да я платят, затова крепят тази държава. Помогнаха й и днес тя е напред и нагоре. Затова искам да влезем в еврозоната“, каза Плевнелиев.

Според него обаче популистите ще ни забавят и ще ни извадят от членство във валутния блок. Под популисти бившият президент визира Румен Радев и Слави Трифонов. На няколко пъти в телевизионната си изява той нарече Радев и Трифонов не демократи, а популисти, защото нарушавали конституцията.

Никога досега един президент на демократична държава не се е опитвал да води по такъв начин битки за властта, по такъв начин да сее разделение в обществото.заяви бившият президентът на България в периода 2012-2017 година

Разликата между неговите служебни правителства с това на Румен Радев той коментира така: „Това правителство сега работи във време на решителни за президента Радев избори, за неговото преизбиране за втори мандат“.

По думите му никога досега българският държавен глава не е назначавал за министър-председател дясната си ръка. Трябва да се търси баланс, а такъв в момента няма.

„Балансът означава, че държавният глава винаги търси кого и как да сложи на най-висшите позиции, така че да има широко представителство. И левите, и десните – той е президент на всички българи, но не, ние слагаме най-доверения си човек за началник на щаба, за да правим избори, от които зависи моят политическа съдба. Това е президентът Радев. Той е вдигнал високо юмрука, води своите битки“, каза още Плевнелиев.

Според него колкото повече е уверен Радев, че ще бъде преизбран, толкова повече ще сбърка в оценката си за ситуацията.

„Сега имаме тоталната абсолютна власт в ръцете на Радев. Всичко започва и свършва с него и ние виждаме, можем да си направим сметка дали това е голямата промяна. Мая Манолова е статукво, дълбоко. Как така изведнъж стана ново начало и промяна в българската политика?“, попита той.

По думите му обществото иска факти и доказателства, за да може, което е лошо – да го премахнем, а което е добро, да го надградим. И попита дали президент на някоя развита демократична държава сочи предишния и го нарича мафия и мутра с високо вдигнат юмрук.

Аз съм снел доверието си, но никога не съм искал оставката на Орешарски. Нито на Станишев, нито на Местан. Защото президентът е пазител на Конституцията, той е за пример на всички българи и ако той наруши Конституцията, той вече не е демократ“, коментира Плевнелиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *