Плановете на кабинета „Василев” включват вот на доверие след 6 месеца

Ако стана вътрешен министър, Рашков ще се стори на мафията като пролетна песен, похвали се водачът на отцепниците от ИТН Радостин Василев

Твърде вероятно е евентуалното правителство на Асен Василев да поиска вот на доверие, който да се състои 6 месеца след като бъде избрано. Такова мнение се налага сред преговарящите за новия кабинет политици. 6-месечният срок е свързан с изпълнението на управленската и законодателна програма, която трябва да реализира правителството. Самата програма е почти готова и ще бъде представена днес, съобщи временният председател на Народното събрание Мирослав Иванов пред БНТ.

Тази сутрин за възможен вот на доверие спомена съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов по Нова ТВ. „Тук се уточнява период от 6 месеца с тези мерки, след което би трябвало да последва нещо, в крайна сметка”, посочи той.

След него в същата посока говори и депутатът от ПП Настимир Ананиев. „Когато си поставяш конкретен срок и имаш програма, трябва да видиш какво си свършил”, изтъкна Ананиев.

И двамата бяха категорични, че няма смисъл от трикове, за да бъде избрано правителство, ако то не разполага след това с парламентарно мнозинство от поне 121 депутати. Ананиев смята, че ако такова не се постигне, тогава ПП трябва да върне мандата. Той отказа да потвърди, че в сряда преговарящите политици ще обявят дали разполагат с търсената подкрепа. “Фокусът в момента ни е единствено законодателната част, около която ще се обединим”, заяви парламентаристът от ПП.

Атанас Атанасов отрече, че ще се търси подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС за мнозинство. Но ще продължат разговорите с отделните депутати от ИТН. Според десния политик не може да се говори, че отцепването на парламентаристи от партията им е неморално. “Тези от ИТН, които гласуваха в подкрепа на вота на недоверие, те не измениха ли на вота на своите избиратели”, попита реторично Атанасов. И допълни, че след като ПП не желае да преговаря със Слави Трифонов, тогава ще бъдат търсени онези депутати, които “бяха избрани с лозунга, че искат да влязат в политиката, за да изчегъртат ГЕРБ от властта”.

Малко по-късно очаквания премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че има народни представители, които трябва да изберат между лоялността си към партийния лидер и отговорността си пред страната. “Имаме шанса да не влезем в политическа криза и всеки един от тях носи отговорността за собственото си решение”, посочи той пред журналисти, преди участието си в празника на МВР.

С брифинг от партийната централа се включи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, за да обвини преговарящите за правителство, че “корумпират депутати”. “Хванали се са за столовете там и няма измъкване”, с презрителен тон отбеляза бившият премиер.

Засега всички очаквания за кабинет са насочени към първия мандат. Атанас Атанасов настоя, че е изключително важно да бъде сфомирано правителство от ПП като най-голяма политическа сила. Но добави, че ако ДБ получи третия мандат, ще направи всичко възможно, за да не се стигне до предсрочни избори. По думите му, десните имат “някакъв план” при такова развитие.

Оказа се, че Атанасов не вижда проблем в продължаването на коалицията с БСП, въпреки че социалистите остро възразиха на изгонването на 70 служители на руското посолство в София. “БСП не пречат на депутинизацията”, заяви десният лидер.

НОВИЯТ РАШКОВ

По многозначителен начин описа самия себе си Радостин Василев – министърът на спорта в оставка и лидер на отцепниците от ИТН, който участва в преговорите за новото правителство. В интервю за bTV стана въпрос за слуха, че в кабинета “Василев” той може да оглави МВР. Сега началник на силовото ведомство е Бойко Рашков, когото от ПП готвят за следващия ръководител на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

“Този въпрос в момента кара група от хора да изпитват панически ужас. Ако това се случи, нещата ще бъдат неконтролируеми за някои хора и за мафията … Това ще бъде невероятен шок и ужас за мафията”, похвали сам себе си Василев. И добави самоуверено, че в сравнение с него, Рашков ще се стори на престъпниците като “пролетна песен”. Побърза обаче да добави, че в момента персоналният състав на правителството не се обсъжда.

Той направи и интрига с името на Виктория Василева – депутат от ИТН, която наскоро мистериозно напусна парламента. Василев твърди, че тя е участвала в срещите му с премиера в оставка Кирил Петков, преди разцеплението на партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *