Пламен Георгиев пак се отрече от терасата си

Бившият шеф на КПКОНПИ се оплака, че някой укрил от него записа “Ало, Ваньо”

Бившият шеф на КПКОНПИ и настоящ генерален консул във Валенсия Пламен Георгиев, станал известен като Пацо Терасо, се самопровъзгласи в предаването “ЕвроДикоф” за истински герой, като обяви, че е единственият прокурор, постигнал осъдителна присъда за депутат, и то от ДПС, че има значителни успехи, каквито малцина имат, и че напълно е заслужил дипломатическия пост. Георгиев се отрече и от терасата си с аргумента, че “може да я има в нотариалния ми акт, но това не я прави моя.”  Терасата стана повод той да подаде оставка от КПНКОНПИ.

“Под страшен медиен натиск се направиха едни внушения, които нямат абсолютно никаква връзка с истината. Апартаментът с въпросната тераса е изграден преди получаване на акт 16 – още през 2007 г. Десет години по-късно аз закупувам този апартамент. Не съм забил и един пирон на тази тераса. Тоест този апартамент е закупен във вида, в който е”, твърди бившият шеф на КПКОНПИ.  В нотариалния акт действително е вписана тази тераса, но това не я прави моя собственост”, каза той.

Преди 2 години “Сега” показа, че това обяснение е, меко казано, странно. Ако терасата не може да бъде обект на индивидуални собственически права, както твърди Георгиев, възниква въпросът защо е включена като негова собственост в нотариалния акт.

Тогава две проверки на община Слатина потвърдиха, че почти 60 кв. м навеси върху терасата са незаконни. Бе изготвена заповед за събаряне. Втората проверка бе разпоредена от кмета на София Йорданка Фандъкова, след като тогавашният шеф на строителния контрол в София Влади Калинов прекрати процедурата по събарянето им и заради това бе принуден да подаде оставка. Наскоро Калинов стана шеф на ДНСК.

10 години след скандала “Ало, Ваньо” Георгиев отрече да се е занимавал с разследването на появилия се през 2011 г. запис на разговор между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. Георгиев заподозря, че някой е скрил от него записа, докато разследвал корупцията в митниците. След това се отрече от терасата си, а накрая сам похвали владеенето на испански език.

Според Сашо Диков Пламен Георгиев сам поискал включване в неговото предаване. Обадил му се, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че в най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и на Пламен Георгиев заради “Ало,Ваньо” и кюлчетата. “Бойко Борисов трябва да бъде разпитан и по двата казуса, а Пламен Георгиев само във връзка със скандала “Ало, Ваньо”, тъй като по това време е бил наблюдаващ прокурор”, каза Рашков. “Тези проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на слугинското поведение на българската прокуратура към управлението в България, което си отиде на 4 април. Това не може да бъде прокуратура”, добави вътрешният министър.

“Разговорът или е бил укрит от мен, или е бил част от телефоните, които не сме слушали”, твърди сега Георгиев за записа “Ало, Ваньо”. Той обяви, че наистина е участвал в разследване за корупция в митниците, но в него не е протекъл разговор по повод Мишо Бирата, не знаел дали това е специално разузнавателно средство или частен запис и е научил за него след приключване на разследването. Прокурорът по този сигнал бил Иван Тасков. Георгиев насочи въпросите към Тасков. “И на мене като гражданин ми е интересно да научим детайлите във връзка с тази проверка”, каза той. От думите му стана ясно, че знае резултатите, но не било негова работа да казва.

“Ако такъв разговор е имало, защо някой го е скрил от мен ? Такъв разговор не ми е докладван. Или е бил укрит от мен, или е бил част от телефоните, които не сме слушали”, каза още той.

“Знаете ли заради тези проверки в каква ситуация бях?! Семейството ми пострада адски много, децата ми бяха изпаднали в отвратително състояние и когато Екатерина Захариева ми направи това предложение за консул, трябваше да си дам малко почивка”, каза Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *