Петков иска проверка за второто плащане към пътните фирми

В Министерския съвет започна държавна координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя. Тя е председателствана от премиера Кирил Петков. В рамките на дискусията представителите на отговорните институции ще обсъдят приоритетите и стъпките за повишаване на пътната безопасност.

Петков се надява решението за Агенция “Пътна инфраструктура” да бъде гласувано в парламента тази седмица, за да може да започне разплащането към пътностроителните фирми. Задължително обаче втората половина от плащането трябва да мине през проверка.

“Миналата седмица пътувах с тир по Витиня, пътят е в ужасяващо състояние. Шофьорът каза, че не издържа нито ден повече, пет години карал по този път, търпението му е изчерпано”, разказа премиерът. Мъжът споделил, че пътищата са в ужасяващо състояние и това не е от 100 дни насам, а от 5 години. “Включвам новини и чувам Борисов да казва: “Преброих 3000 дупки”. Как са били строени тези пътища, че за 100 дни има 3000 дупки. Или са били така отпреди, или не са били направени добре”, коментира Петков. И продължи: “А парите, които харчим, са много. Говорим за милиарди всяка година. Сега трябва да похарчим 1 млрд. ремонти, направени в миналото. Без да ги дадем тези пари, фирмите не искат да ходят и да ремонтират.”

Той попита защо основни ремонти са правени като пътна поддръжка. Пътна поддръжка не изисква толкова високо ниво на гаранции. Когато се е правело пътен ремонт, тогава са се изисквали повече гаранции и е струвало по-скъпо, обясни министър-председателят. Той е категоричен, че досегашната практика трябва да бъде подменена. “Надявам се тази седмица решението за плащане към пътните строители да мине. То има много ясни два критерия. Първият е, че трябва да разплатим максимално бързо половината пари. Второто плащане искаме да мине през достатъчно добро ниво на проверка – не защото се съмняваме в Министерството на регионалното развитие или в АПИ, а защото тези договори са били направени неправилно, а когато са неправилно направени, трябва да има засилен контрол”, изтъкна Петков.

Премиерът обяви, че осемкратният рали шампион на България и организатор на обучения за пътна безопасност Димитър Илиев става част от Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” към Министерския съвет. “Време е да променим цялата структура на това как се случват нещата – прозрачни поръчки, попълване на съществуващите дупки и ремонти, нови магистрали и всичко това трябва да стане максимално бързо. Първата задача е всички ние да напреднем. Надявам се и в парламента да се разбера”, заяви Кирил Петков.

“Безопасността на движението по пътищата е моя кауза. На първо място трябва да разглеждаме човешкия фактор, после състоянието на пътищата и автомобилите. Имаме много проблеми за решаване. Това може да стане само с общи усилия на национално ниво”, посочи Димитър Илиев. “Ще дам всичко от себе си, но една птичка пролет не прави”, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *