Пеевски спечелил 21 млн. лв. миналата година

Стоян Мавродиев е получавал над 36 000 лева на месец

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който единствен сред известните ни политици декларира реални приходи, е забогатял с 21 млн. лв., за последната година. Основната част от сумата медийният бос е изкарал от дивиденти, става ясно от имуществените декларации на властта, публикувани от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Подаването им през 2020 г. леко се забави заради извънредните мерки около коронавируса, като отразените доходи се отнасят за 2019 г.

Спечеленото от депутата е тройно повече в сравнение с декларацията от миналата година, където той бе обявил около 7.6 млн. лв. получен дивидент през 2018 г.

За разлика от депутата от ДПС, премиерът Бойко Борисов остава с все така скромно имотно състояние. За около 10 години начело на държавата той има влог за около 200 000 лв., натрупани от заплати и обезщетения. През 2019 г. официално не е придобивал никакви нови имоти или къщи. През 2019 г. министър-председателят е преживявал с официалната си заплата от около 7650 лв. на месец.

За разлика от Борисов, имущественото си състояние през миналата година сериозно е подобрил един от най-близките хора в екипа му – доскорошната шефка на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова. Нейната декларация не е публична, но пред КПКОНПИ в срок се е отчел съпругът ѝ – Делян Димитров, който е член на управата на държавното дружество “Булгартрансгаз”. Той е декларирал луксозната покупка на семейството през 2019 г. – имение в Бистрица за 1 056 148 лв. На почти същата стойност е и ипотечен кредит, изтеглен от семейството за покупката на имота.

Най-скъпо платеният кадър на държавна служба за поредна година се оказва уволненият преди няколко месеца от Бойко Борисов вече бивш главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. За втора поредна година той бие всички рекорди по заплащане на държавните кадри с доходи от труд в размер на 434 537 лв., което прави около 36 211 лв. на месец. Той е обявил пред КПКОНПИ абсолютно еднакъв размер на дохода както през 2018 г., така и през 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *