Пеевски приглася на ГЕРБ: ДПС няма да подкрепи правителство с втория мандат, този парламент е изчерпан

ДПС няма да подкрепи правителство с втория мандат, което означава, че 49-ят парламент е изчерпан, заяви в позиция на движението председателят му Делян Пеевски. Изявлението дойде минути след като преговорният екип на ГЕРБ-СДС обяви на брифинг, че се оттегля от разговорите с ПП-ДБ, а Мария Габриел ще изтегли кандидатурата си за министър-председател.

“ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната”, се казва в позицията на движението.

“Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС”, допълва Делян Пеевски.

В неделя той е научил от изявлението на ГЕРБ-СДС, че “независимо от многото отстъпки в преговорите с ПП-ДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента”.

“Затова ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно “Възраждане”, биха били абсолютно безпринципни”, допълва Пеевски.

Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на ДПС, партията ще го върне, защото не желае да търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които има идеологическа и морална несъвместимост.

“За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които да България да има евроатлантическо мнозинство и правителство”, допълва Пеевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *