Пацо Терасата се отказа от барбекюто и заминава за Валенсия с над 3000 евро месечно

Тази седмица се очаква да стартира официално дипломатическата кариера на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, изпратен да представлява България като генерален консул във Валенсия. Дни преди да заеме поста, персоната му привлече вниманието и на местните медии.

„Ел Конфиденсиал“ съобщава, че стотици българи се бунтуват срещу неговото назначение, а още преди месеци хора от българската общност предупредиха, че са готови да протестират. Срещу изпращането му за консул тече и онлайн петиция, която е подкрепена от над 3500 души. Кампанията достигна дори до кралското семейство на Испания и премиера на Валенсия Жимо Пуиг, но Испания прие назначението му.

„Ел Конфиденсиал“ припомня как се стигна до изпращането на Пламен Георгиев във Валенсия, включително подробности около казуса с терасата му, и отбелязва, че в България усещането за корупция е високо.

Пламен Георгиев все пак ще бутне барбекюто на терасата

Въпреки че Пламен Георгиев продължава кариерата си във Валенсия, той не забравя и делата си в България. Вестник „24 часа“ съобщи в понеделник, че той е подал молба до Административен съд – София, с която оттегля жалбата си срещу заповедта на кмета на Слатина за принудително премахване на двата навеса, единият от които барбекю, на терасата към апартамента му.

Още преди седмица-две премиерът Бойко Борисов е коментирал пред близки, че е бесен от поведението му, че обжалва събарянето. И е посочил, че или трябва да оттегли жалбата, или няма да замине никъде, пише изданието.

Каква заплата ще взима Пламен Георгиев?

Испанското издание обаче се съсредоточава около заплатата и условията, при които ще работи той във Валенсия. Според публикацията Георгиев ще получава около 3300 евро на месец, както и отделни средства за съпругата и децата му, ако го придружат.

Предишни консули са получавали по 500 евро на месец за съпругите си, 200 за всяко дете и платен наем на апартамент в една от най-хубавите зони на града. Българското правителство поема разходите и за частно училище за децата му.

Информацията на испанското издание обаче не е точна, тъй като въпросните 3300 евро са командировъчните на Пламен Георгиев и той няма да бъде осигуряван върху тях. Отделно в България трябва да му тече заплата като служител на МВнР.

Разходите на данъкоплатците за всеки генерален консул и служител на МВнР зад граница лесно могат да се сметнат при проверка на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат. Държавата преразглежда и практиката за плащането на скъпите частни училища.

Командировъчните, заплатите и условията, при които са командировани посланиците, консулите и другите служители зад граница, са непрестанна тема в българското общество.

Според дипломати обаче възнагражденията им са значително по-ниски отколкото в други европейски страни. Те от години предупреждават за един системен проблем, който политическото ръководство на министерството все така не може или отказва да адресира.

Къде е проблемът?

Далеч по-сериозна финансова тежест са разходите за издръжката на техническия персонал в българските дипломатически мисии зад граница. Става въпрос за дърводелци, готвачи, шофьори и други. Според някои сметки, ако тези служители бъдат наети на място, ще излязат значително по-евтино, макар че това не важи за всички страни.

Въпреки това практиката да бъдат командировани от България продължава – запознати разказват, че тези места са изключително „апетитни“ и има много желаещи. Дипломат посъветва иронично медиите да сметнат по наредбата колко излиза на данъкоплатеца, например, един шофьор със съпруга и три деца, при положение, че той не върши никаква дипломатическа работа.

Дипломатите се дразнят и от изпращането на партийни, а и не само, кадри, за посланици. Тези назначения действат изключително демотивиращо на дипломатите, на които им трябват десетки години да се изкачат по кариерната стълба.

Какво ще работи Пламен Георгиев?

Пламен Георгиев ще отговаря за над 40 хиляди българи във Валенсия и областта, които търсят консулска помощ предимно по бюрократични проблеми.Външно министерство, което едва ли стои зад идеята за трудоустрояването на Георгиев във Валенсия, мотивира назначението с това, че той знаел испански и работел добре с правоохранителните органи в Испания. Георгиев обаче се оказа с начално ниво на познания по испански език. Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия, депозирана в парламента през февруари 2018 г,, той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни умения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *