Парламентарните избори ще са на 28 март

Гражданите под карантина или в изолация няма да изгубят правото си да гласуват, увериха от НОЩ на среща с президента Румен Радев

Здравните власти са оптимистично настроени, че парламентарните избори ще могат да се проведат на 28 март – датата, която беше заявена от президента Румен Радев. Наличен е протокол за провеждане на избори в пандемична ситуация, който ще бъде обновен и вкаран в действие, когато датата на вота бъде официално обявена. Разработват се различни варианти как да бъде подсигурено правото на гласуване на гражданите, които са поставени под карантина или изолация.

Това стана ясно от разговор по темата между държавния глава и здравния министър Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и проф. Красимир Гигов. Срещата беше първата от серия консултации, които Румен Радев организира за “предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани”, както обявиха от президентството.

От поканените президентът поиска да направят прогнози за развитието на пандемията през следващите месеци, както и да споделят разработваните от здравните институции предпазни мерки по време на предизборната кампания и в изборния ден. „Всички ние работим повече от два месеца с хоризонта 28 март и цялата държава се готви да проведем изборите на тази дата”, започна отговора си Костадин Ангелов. Той изтъкна, че властите изработват протокол за действие, който трябва да реши следните ключови въпроси – как да гласуват безопасно гражданите, как да бъде опазено здравето на членовете на избирателните комисии и как да се гарантира правото на гласуване на избирателите, поставени под карантина или в изолация.

Здравният министър даде да се разбере, че за момента не иска да прави конкретни прогнози. „Едва ли има човек в света, който може категорично да отговори какви ще бъдат епидемичните ситуации, защото за много кратко време COVID-19 опроверга твърденията на учените и политиците. Когато знаем датата официално, максимално бързо ще пренастроим протокола. В ситуацията, в която се намираме преждевременното даване на конкретни прогнози месеци преди изборите ще бъде основано на много неясноти и няма да бъде точно”, посочи Ангелов. И наблегна на отговорността на политиците в кризата: „Като че ли за последните 30 години почти всички български политици говорят за интересите на народа и на България, но тази коронакриза пренареди нашите приоритети. Приоритет №1 трябва да бъде отделният гражданин.”

Ангел Кунчев също отклони подканянията на президента да направи конкретни прогнози. По думите му в момента има няколко фактора, които ще повлияят на епидемичната обстановка, от които най-тревожният е появата на новите щамове на коронавируса във Великобритания и Южна Африка. В същото време натрупването на все по-голям контингент от имунизирани и преболедували в България оставя все по-малко терен за развитие на вируса, допълни оптимистично главният здравен инспектор. Влияние ще окаже и темпът на имунизационната кампания, който зависи от това колко бързо страната ще получава нужните й дози от ваксините. Кунчев посочи, че основните предпазни мерки за изборите остават същите като досега – ползване на защитни средства, честа дезинфекция, недопускане да се струпват много хора в тесни пространства. За карантинираните и изолираните се обсъждат различни варианти – от създаването на самостоятелни секции, през отпадането на карантината за един или два часа, през които да се гласува, до създаването на мобилни секции, които да обикалят по домовете. Тези възможности се обсъждат с Централната избирателна комисия (ЦИК), която ще разгледа казуса от правна гледна точка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *