Парламентарните избори по време на пандемия започнаха в 7 часа

България избира народни представители за 45-тия парламент в условията на пандемия. Това не се е случвало от 1919 г., когато са били избрани депутати за 18-тото Народно събрание.

Изборният ден започна в 7 часа и до момента няма данни за инциденти и сигнали за нарушения.

Той ще продължи до 20 часа, а при гласоподаватели, които чакат пред секциите, може да бъде удължен до 21 часа.

Общо 30 партии и коалиции се състезават за представителство в 45-то Народно събрание. В отделните избирателни райони ще се явяват и независими кандидати.

Кандидатите за депутати са общо 6895. Те ще търсят подкрепата на 6 732 316 души с право на глас. Всеки избирател може да направи справка за номера и адреса на избирателната си секция на интернет страницата на ГД „ГРАО“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Общо стационарните избирателни секции в страната са 11 983. От тях в 9389 ще има машини за гласуване.

Българите зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 465 изборни секции в 69 държави.

За първи път в най-новата ни история се провеждат избори в условията на обявена извънредна епидемиологична обстановка. В тази връзка Министерството на здравеопазването издаде Указания за провеждането им в съответствие с въведените противоепидемични мерки в страната и въз основа на опита от провеждането на изборния процес в редица държави членки на Европейския съюз.

На днешните парламентарни избори в болниците ще има два вида секции. Едните са за стационарно болните, а другите – за хората с коронавирусна инфекция. Гласуването на тези хора ще става с подвижна изборна кутия, но те гласуват в отделни секции от тези, в които са избирателите с трайни увреждания.

Членовете на Секционните избиратели комисия, кандидат депутати и журналисти няма да бъдат допускани в секциите за гласуване, ако телесната им температура е над 37 градуса.

Гласоподавателите пък ще са длъжни да бъдат с маски. Ако нямат, ще им се дават на входа на сградата, в която се намира секцията им.

Членовете на подвижните СИК посещават избирателите по домовете им до изчерпването им в списъка, но не по-късно от 20 часа, а когато в 20 часа има непосетени избиратели – гласуването продължава, но не по-късно от 21 часа.

Поради това, че срокът за подаване на заявления от карантинирани лица за подвижна СИК приключи на 31 март, се очаква около 15 000 граждани под карантина да не могат да упражнят правото си на глас.

В секциите с повече от 300 избиратели днес ще се гласува и с машини за гласуване, но има и изключения. Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *