Още преди година „Еврохолд“ искал да влезе в сделката за ЧЕЗ

Сегашният кандидат за активите на ЧЕЗ у нас „Еврохолд“ е имал желание да влезе в сделката още на предишния етап, когато за купувач беше избрана „Инерком“ на Гинка Върбакова. От „Еврохолд“ са предлагали финансова подкрепа на „Инерком“, докато компанията на Гинка Върбакова имаше статут на ексклузивен кандидат за активите на ЧЕЗ в България, съобщи за БНР говорителят на чешката компания Алис Хоракова. Тя допълни, че информацията в стенограмата, публикувана от Чешката пиратска партия, че холдингът стои зад „Инерком“, е невярна: „Когато „Инерком“ се опитваше да намери финансови партньори сред банките и инвестиционните фондове, „Еврохолд“ беше един от потенциалните партньори. До сделка между „Инерком“ и „Еврохолд“ никога не се стигна.“ От „Еврохолд“ потвърдиха, че са водили разговори, но до сделка не се е стигнало.

От Пиратската партия, спечелила миналата година най-много гласове на местните избори в Прага, са гласовити опоненти на сделката, като периодично публикуват притеснителни детайли. Именно и те са публикували стенограма от среща с ръководството на ЧЕЗ. Според нея Томаш Плескач, заместник-председател на борда на ЧЕЗ, след провала на сделката с „Инерком“ заради блокирането й от КЗК компанията е поканила отново досегашните участници да дадат нови оферти. „Еврохолд“ е попаднала в списъка именно защото преди това е подкрепяла „Инерком“.

Пред „Биволъ“ председателят на надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов е потвърдил, че през май – юни 2018 г. е имал срещи с представител на „Инерком“, на които е обсъждано холдингът да влезе в сделката с ЧЕЗ. Той обаче се е срещал не с Гинка Върбакова, която по документи е собственик и изпълнителен директор на дружеството, а със съпруга й Славчо Върбаков. Според Христов и той не бил лицето, което можело да взема решения за сделката. Асен Христов обяснил още, че в крайна сметка преговорите за влизане на „Еврохолд“ в сделката на „Инерком“ с ЧЕЗ се провалили поради две причини: неяснота кой и с какви пари стои зад „Инерком“ и настояването на „Инерком“ да държи контрола в бъдещото дружество с 51% от дяловете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *