От събота преброителите тръгват по домовете

До края на месеца преброяването ще тече паралелно онлайн и присъствено

От утре преброителите тръгват по домовете да броят населението и жилищния фонд, въпреки че електронното преброяване бе удължено до 30 септември. Това съобщиха пред „Сега“ от Националния статистически институт. Решението на подновения състав на служебното правителство от вчера е да се удължи срокът само за електронното преброяване, а другото да протече в предварителния график – от 18 септември до 3 октомври. Важната подробност за сроковете на присъственото преброяване не бе уточнена в съобщението на правителствената пресслужба.

Така на практика в оставащите дни до 30 септември преброители и електронно преброяване ще работят паралелно. Това решение на МС поражда няколко проблема. Така може да се окаже, че преброителят ще мине през съответния адрес преди човекът да се е преброил онлайн и да е получил уникален код от системата, доказващ това. Тези кодове трябва да се се дадат на преброителите или да се оставят в бележка на вратата. В такъв случай преброителят ще трябва да дойде повторно на адреса и да получи код в указано от съответния човек време. Това ще затрудни и без това малкия брой преброители – в някои населени места така и не се попълниха всички места за преброители.

Преброителите могат да имат проблеми и по друга линия – в указанията за кампанията изрично бе посочено, че докато тече онлайн преброяването (неговият първоначален срок бе до 17 септември), преброителите нямат право да посещават хората по домовете. Това правило бе усилено популяризирано с цел да не се допусне измамници да обикалят хората под претекст, че ще ги броят. Сега е възможно истинските преброители да се сблъскат с нежелание на хората да ги допуснат у дома. Още повече, че в информационните материали на сайта на преброяването продължава да пише, че по време на електронното преброяване преброителят няма право да посещава жилищата.

Към 13.00 ч. в сряда са се преброили около 840 хиляди души, разпределени в близо 370 хиляди домакинства, показва статистиката на НСИ.

Посещенията по домовете ще се извършват от 8.00 до 20.00 часа, като преброителите трябва да се легитимират пред хората. Отказът да се предоставят данни в преброяването е наказуемо с глоба от 160 лв. Дори тези, които са се преброили онлайн, трябва да подготвят бележка с уникалния си код от електронната преброителна карта и да го предоставят на преброителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *