От кой мухлясал шкаф извадиха тази съдийка? Съдебната система има нужда от чистка

Чудно, как тихо мина едно скандално изказване на бившата съдийка от апелативния спецсъд, а сега съдия в Софийския апелативен съд Галя Георгиева пред ВСС на прокурорите.

Тя нападна не само Антикорупционния фонд, а и парламентарната комисия, която се опитва да разследва престъпления в съдебната система, разкрити с убийството на Нотариуса и бягството на Пепи Еврото. От думите й става ясно, че това една вкаменелост. Само дребна подробност е, че говори като привърженичка на Путин и „Възраждане“, и търси врагове и чуждестранно влияние.

И се оказва, че със своите идеи тя среща силна подкрепа сред Висшия прокурорски съвет.

Трябва да се припомня какво казва съдия Галя Георгиева:

„Тази комисия (бел. ред. – парламентарната) се превръща в мегдан, където може да се проведе Майдан срещу съдии и прокурори… Да ме прощават депутатите, но на тази комисия ѝ нямам доверие“. В нея имало политици, „които бяха на първа линия, когато се закривал спецсъдът“, допълва Георгиева. Според нея с такива парламентарни комисии се засяга независимостта на съдебната власт, магистратите „се мачкат и плашат“.

Дотук се разбира, че според съдийката разкритията за корупция, престъпления на прокурори, съдии и дейността на Нотариуса са някакъв Майдан!? Според нея е недопустимо да разкриваш престъпления в съдебната власт, и е нещо подобно на украинските протести на Майдана. Недопустимо е и закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, извършено от зли парламентаристи, каквито сега има и в тази комисия. Същия спецсъд, който държа толкова хора в ареста с месеци и години, без да ги осъди. А през това време Нотариуса шета и урежда освобождаване.

Точно съдия Георгиева е една от съдийките два пъти оставила в ареста мъжа на Ивайла Бакалова. И през това време Нотариуса и хората му искат най-малко 100 хил. евро, да работят за неговото освобождаване. Споменаването в едно изречение на тези факти предизвика гнева на съдийката и подкрепа за нея в прокурорската колегия на ВСС.

Същата призова да се намери някой „смел прокурор“ да разследва Антикорупционния фонд. Той бил заплаха за националната сигурност. Повтори едно към едно квалификациите на путинската власт за НПО-та „чуждестранни агенти”. „Много съм притеснена, че в управлението на АКФ участват чужденци, има името и на един генерал, който не е български. Това не засяга ли нашата национална сигурност, след като може чужденци да се занимават с контрол върху съдебната система“, казва Георгиева. Вероятно става дума за генерал-майор Пол Пардю, който е член на съвета на АКФ.

Обществото се сблъсква с тежко неадекватни хора на позиции в съдебната власт. Разкриването на корупция в техните редици е посегателство, чуждестранна намеса, чуждестранни агенти се бъркат и т. н. За такива няма демокрация и свобода на медиите.

АКФ със своите материали разкри тежка корупция в съдебната власт. Филмите за случаите с уреждането на дела, арести, освобождавания, превземане на фирми от кръговете на Пепи Еврото и на Мартин Нотариуса се въртяха почти две години (част от тях) без прокуратурата да се самосезира и да провери чудовищните престъпления, които разкриват.

Впрочем не може да се очаква шефовете на прокуратурата да се саморазследват. Съдебната власт трябва да бъде реформирана из основи от законодателната, колкото и да плачат прокурори и съдии. Те са оцапани и се опитват да прикриват престъпленията си.

Иван Бакалов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *