Отцепник от БСП създава нова лява партия

Напусналият миналата година БСП Красимир Янков ще оглави нова партия, която ще носи името „Българска прогресивна линия“ (БПЛ).

За новата партия Янков обяви в декларация за началото на новия политически сезон. „Следвахме политическата линия, за която получихме мандат за парламент. Напуснахме групата на БСП именно, за да останем социалисти. Получавахме подкрепа от все повече хора, желаещи промяна. Затова създадохме новият ляв политически проект политическа партия „Българска прогресивна линия“, каза той от парламентарната трибуна.

По думите му предстоящите избори ще бъдат голямо изпитание за избирателите у нас.

Янков е неформален лидер и на напусналите БСП през последните месеци, които решиха да крепят кворума на управляващите, а в замяна получиха повече права. Сега независимите депутати се третират почти като парламентарна група, въпреки формално не са такава. Веднъж на заседание независимите депутати имат право на декларации, а времето им за изказвания е равно на това на най-малката парламентарна група.

През септември Янков и още петима депутати напуснаха парламентарната група на БСП. Това са депутатите Лало Кирилов, Николай Иванов, Димитър Стоянов и Георги Андреев, които се очаква да бъдат част от новата партия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *