Отлагат ли изборите заради коронавируса?

Конституцията дава възможност за отсрочване на парламентарния вот, пише Свободна Европа във връзка с удължаването на извънредното епидемиологично положение у нас. Напомняме, че заради обстановката около К19 министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предложи то да продължи до „края“ на март 2021г.
В основния закон е записано, че според член 64, ал. 3 “избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”. Това позволява изборите да бъдат проведени не през март, а през май. Според Конституцията вотът се насрочва от президента, а съответно Румен Радев има право да го отложи датата.

От Свободна Европа потърсиха отговори от президенството, МС и ЦИК. На въпроса дали има основания в условия на пандемия да се мисли за евентуално отлагане на изборите, ако броят на заболелите се задържи на такива равнища до месец март, всички институции отговориха отрицателно.

От прессекретариата на Радев обясниха, че “президентът счита, че не се налага удължаване на пълномощията на настоящия парламент“. “Държавният глава следи развитието на епидемичната обстановка и очаква изборната администрация своевременно да вземе всички необходими мерки за гарантиране на здравето и живота на българските граждани при провеждането на парламентарните избори”, сочи отговорът от Донуков 2.

“Никой не мисли за отлагане на изборите”, отговори лаконично вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря в правителството за контактите с изборната администрация.

Шефът на ЦИК Александър Андреев коментира, че при провеждането на частнични избори през изминалите месеци са спазвани противоепидемични изисквания, които изборната администрация е получила като предписание от здравните власти.

Неофициално членове на ЦИК обаче обясниха, че ситуацията далеч не е така безоблачна. На първо място, големият проблем пред комисията е сформирането на Секиционни и Районни избирателни комисии. Опасението е, че администрацията, която не е постоянна като ЦИК, просто няма да желае да участва в организацията на изборите. “Дори обаче да допуснем, че ще се намерят лоялни хора, готови да загърбят тревогите за здравето си – освен в деня на изборите, ние трябва да ги обучим и то по коренно различен начин от преди”, коментира член на комисията.

На предстоящите избори ще се гласува и с машини и 9600 устройства вече са поръчани. Това променя коренно обученията на членовете на Секционни комисии. “Ако смятахме, че ще ги обучим онлайн, вече изобщо не смятаме така. Трябва да има непрестанни срещи на живо”, казват от ЦИК.

Затова оттам обмислят дали още сега, преди Коледа, да не поискат от здравните власти точни инструкции какво да правят и как да спазват противоепидемични мерки в настоящата ситуация.

На този фон партиите официално твърдят, че ще се подготвят за изборите в тази ситуация. От пресцентъра на ГЕРБ заявиха, че “категорично не се допуска отлагане на изборите”.

Шефът на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски каза пред Свободна Европа, че К19 със сигурност ще затрудни много и партийните конференции за подреждане на кандидат-депутатските листи, и самото гласуване.

“Нямаме рецепта. Ще опитваме да правим каквото може онлайн, но не съм оптимист, ще бъде много трудно”, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *