Откритите стихове на Яворов се оказаха фалшификат

Това няма да се размине току тъй, закани се министърът на културата Боил Банов

Откритите неизвестни стихове, писма и документи на Пейо Яворов, притежание на частно лице, за които беше съобщено гръмко в началото на януари, са фалшификат. Това заключава направената по нареждане на министъра на културата Боил Банов проверка, съобщи bTV.

Самият Банов обяви, че следват наказания за всички по веригата. Според министъра, издаването на тома с намерените стихове е било прибързано и некомпетентно.

“Това няма да се размине току тъй. Има хора, които некомпетенто, прибързано, емоционално… Това са и хора родолюбци, някои, които просто искат наистина да съдействат да се открие нещо важно за българската култура”, каза още Банов

Показаните през януари ръкописи бяха разчетени от доц. Милкана Бошнакова, ръководител на Българския исторически архив към Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, специалист по история на освободителното движение на Македония и Одринска Тракия. Бошнакова потвърди тяхната автентичност, която сега се оказва фалшификат. Тогава тя обясни, че през пролетта на 2019 г. при нея пристигнал Христо Павлов, второ поколение колекционер, и именно той дал книжата за оценка на тяхната автентичност.

“Не очаквах, че след повече от сто години е възможно да се намерят оригинали на Пейо Яворов, негови нови документи и най-вече стихотворения. Това е чудо”, каза тогава Бошнакова.

Що се отнася до представните стихотворения, те не са на любовна тематика, а по-скоро на антивоенна. “Едното е по-философско, посветено на близък приятел – Тодор Николов, ботаник и дарител – обясни още Бошнакова. – Последното стихотворение, което е най-силно, според мен, и ще влезе най-вероятно не само в българските, но и в световните учебници, е озаглавено “На незнайний герой”, в което той говори от първо лице единствено число, което е апотеоз на любовта към родината му”

Още при представянето на стиховете имаше мнения на специалисти, че вероятно става въпрос за фалшификат.

Сега архивистът Станислав Станилов твърди, че фалшификацията е видна с просто око: “Като отвори през годините човек писмата на Яворов, като стигне дори до предсмъртните писма, които той изпраща на брат си, на Тодор Александров и на 5-6 приятели, тогава когато пише с пробит череп, със засегнат очен нерв – той пише по-красиво, отколкото тези драскулки, които ни представиха”.

Откривателят – колекционерът Христо Павлов, заяви, че не се чувства виновен, защото не е специалист, но е занесъл документите на експертиза.

Следствието срещу поръчителите и извършителите на фалшификацията се още не е приключило. Търсят се доказателства, които да могат да издържат в съдебна зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *