Отиде си “златното момче” на Италия

Футболната легенда Паоло Роси почина на 64-годишна възраст

На 64-годишна възраст почина футболната легенда Паоло Роси – героят от световното първенство през 1982 г. “Златното момче” на Италия изведе “скуадра адзура” до трета световна титла, отбелязвайки шест гола на шампионата в Испания, които му донесоха “Златната обувка” и “Златната топка” за голмайстор №1 и най-добър играч на Мондиал `82. През същата година централният нападател получи и “Златната топка” на списание “Франс Футбол” за най-добър футболист в Европа.

“Това разстройва света на футбола както в Италия, така и по цялата планета. И обединява италианците в скръбта им – написа най-големият спортен вестник на Апенините “Гадзетта дело Спорт”. – Отиде си Паоло Роси, победен от непреодолимо зло. Момчето на Италия, която победи Бразилия на Зико, Аржентина на Марадона, Полша на Бониек и на финала Германия на Румениге. Италия на Дзоф и Беардзот с главен герой Паблито. Излязъл от затвора след обвинения за футболни залагания и излетял след лош старт на Мондиала, а заедно с него и Италия на Коловати и младия Бергоми, на Тардели и на Джентиле, прикрепен към шортите на Диего, Антоньони и фантастичния Бруно Конти.”

Роден на 23 септември 1956 г. в Прато, Паоло Роси играе за “Комо”, “Виченца”, “Перуджа”, “Ювентус”, “Милан” и “Верона”. С “Юве” печели КНК и Суперкупата на УЕФА през 1984 г., както и КЕШ през 1985 г. За националния отбор на Италия има 49 мача и 20 гола. Най-паметен в кариерата му е двубоят срещу Бразилия на Мондиал `82, в който “златното момче” отбелязва хеттрик за успеха с 3:2 срещу суперотбора на “селесао”.

“През това лято на 1982 г. цяла Италия излезе на улицата, за да празнува, докато президентът Пертини отлетя за Мадрид за финала, ликувайки на трибуните редом с краля на Испания – припомни “Гадзета дело Спорт”. – Паоло Роси беше централен нападател, който живееше за гола. В националния отбор той беше символът на Италия на Беардзот и в края на това магическо изживяване спечели “Златната топка”. Три гола срещу Бразилия, два срещу Полша, един срещу Германия на финала и така Италия спечели третата си световна титла. Заедно с Баджо и Виери той държи головия рекорд на “скуадра адзура” на световни първенства с 9 попадения.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *