Отбелязаха 130 – годишнината на мините в Перник (снимки)

В Перник отбелязаха 130 годишния юбилей от създаването на първата мина в България с концерт и изложба „Сърцето на България“. Организаторите – Регионалният исторически музей и Мин Индъстри, като компания съхранила въгледобива и до днес, получиха десетки поздравления за съхраняването на традициите и историята.

Поздравителните адреси бяха получени от Ива Митева – Председател на Народното Събрание, Министерството на Отбраната, Областният Управител, Кметът на града, Председателят на Общинския съвет, кметове на кметства, Професионална гимназия по енергетика и минна промишленост и други.

„Отправям искрените си поздравления по повод забележителната 130 годишнина от създаването на Първата мина в Перник – събитие, с което се полагат основите на българската индустриализация“ казва в своя поздрав за миньорския празник Ива Митева.

„Още от своето начало “Баба Мина“, както галено я наричат перничани, превърна нашия град в миньорски център на България“ отбелязва в своето обръщение към гостите Областният управител на Перник д-р Симеон Василев.

Според Станислав Владимиров – Кмет на Перник „130 години неизменният часовник над Минна дирекция съизмерва времето на Перник с голямото време на техническия прогрес.“

В тържеството взе участие духовият оркестър на Перник, създаден в далечното минало именно от мината. Молитва за здраве, величие и благоденствие на Перник и жителите на региона отслужиха Архимандрит Никанор и иконом Константин.

„Регионалният исторически музей представи пред сградата на Минната дирекция две изложби“, каза пред събралото се множество Силвия Нотева – уредник в музея.

„Едната е под надслов „Нека бъде светлина”. Другата изложба е с постери и се казва „Сърцето на България”- това са снимки от преди 1944 година, които показват живота вътре, в подземните галерии”, поясни Нотева.

По повод годишнината е направено фотокопие на книгата „Перник 1878-1928 година”. Нейн автор е Цоню Бръшлянов, който е бил в Административния съвет на Мини „Перник“. Книгата е изключително рядка, запазени са само отделни екземпляри от нея. Един от тях е запазен в Регионалния музей в Перник.
Десислав Аспарухов, представител на „Мин индъстри“ припомни славните страници от историята на пернишката мина.

„Без Мина Перник нямаше да я има българската индустрия“, припомни той. Мината беше основен двигател на индустриализацията на България и днес ние се гордеем, че сме следовници на някогашните миньори, каза още Аспарухов в приветственото си празнично слово.

Безспорно, най-вълнуващият момент на тържеството бе изказването на миньора-ветеран Петър Александров. Той припомни за годините на разцвет на пернишкия въгледобив. Припомни за подвизите на пернишките миньори под земята, които са реализирали рекордни добиви на въглища.

Александров пожела на младите перничани да не забравят сътвореното за града и България от бащите и дедите им. „Бъдете горди наследници на поколения славни миньори, които са се трудели тук”, пожела Александров.

Празникът уважиха десетки жители на областния град, защото няма пернишко семейство, чиято съдба да не е била свързана през годините с Баба Мина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *