Осъдиха Тръмп за сексуално насилие и клевета

Ищцата е 79-годишната днес писателка Е. Джийн Керъл

Федерално жури в Ню Йорк призна бившия президент на САЩ Доналд Тръмп отговорен за „сексуално малтретиране и насилствено докосване“ на писателката Е. Джийн Керъл през 90-те години на ХХ век, както и за оклеветяването ѝ миналата есен, когато я обвини, че си е измислила всичко.

Присъдата дойде след по-малко от три часа обсъждане в Окръжния съд в Долен Манхатън. Деветчленният състав бе от шестима мъже и три жени.

79-годишната Керъл твърди, че Тръмп я е нападнал сексуално в съблекалнята на универсалния магазин Bergdorf Goodman в средата на 90-те години. Бившият президент обаче не можеше да бъде съден за изнасилване, тъй като давността за такова престъпление отдавна е изтекла. Но Керъл предяви граждански иск за побой и също така твърдеше, че Тръмп я е оклеветил, когато заяви, че тя си е измислила изнасилването.

Карол седна на свидетелската скамейка, а също така и две други жени, които заявиха пред журито, че тя им е споделила веднага след предполагаемия инцидент, че Тръмп я е изнасилил. Те също така разказаха, че бившият президент ги е целувал и опипвал без тяхното съгласие преди години.

76-годишният Тръмп нарече обвиненията „пълна измама“ и каза, че Керъл не е неговият „тип“. Той не даде показания на процеса. Но части от показанията му, взети миналата есен от адвоката на ищцата, бяха представени пред съдебните заседатели по време на процеса и на заключителните пледоарии.

Всъщност след като Тръмп получи разрешение да свидетелства, адвокатите му не подадоха молба до крайния срок, определен от съдията – 17:00 ч в неделя. В Truth Social обаче бившият президент написа: „В очакване на решение на съдебните заседатели по фалшиво обвинение, в което аз, въпреки че съм настоящ политически кандидат и водя пред всички останали в двете партии, не ми е позволено да говоря или да се защитавам“.

Той добави, че ще „обжалва противоконституционното ми заглушаване, независимо от резултата!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *