Оставка за българската естрада!

Музикални звезди пуснаха песен за града на премиера: Тебе, Банкя, Бог благослови

Тъкмо си мислиш, че с „Кураж“ си чул най-лошото, на което българската естрада е способна през 2020-а, и идва „Песен за Банкя“. Тъй като в текста й не се споменава нищо за банкянския вожд и учител (а за Правец песен няма), някой може да се заблуди, че подбудите зад патетичната балада са идеалистични и нямат нищо общо с текущата обществена ситуация. Човек би рекъл, че тя не е политическо заявление, а обикновен златноорфеев кич. Но „Песен за Банкя“ не е просто кич, това е короната на кича.

Песента, дебютирала в ефир точно на 40-ия рожден ден на Успелия Млад Мъж, все пак има и топла връзка с управляващите – не само защото е финансирана от Столична община. „Песен за Банкя“ започва с речитатив на неуспелия актьор и понастоящем депутат от ГЕРБ Евгени Будинов и прелива в трели на подкрепящите властта и неодобряващи протестите братя Аргирови.

Идеологически или финансови са били подбудите за участие на дует „Ритон“, сопраното Еделина Кънева, фолк изпълнителката Поли Паскова, джаз певицата Русана Христова, пианиста Ангел Заберски-син, както и млади мераклии за слава от „Гласът на България“ (Никола Чочев) и Star Academy (Людмила Манолова-Люси) можем само да гадаем. Заберски, разбираме, е там по семейни и териториални причини – той е жител на Банкя, а също и син на проф. Ангел Заберски и на естрадната прима от 60-те и 70-те г. Маргарита Радинска, изпяла първата песен за Банкя през 1974 г., научаваме от прессъобщението на новия банкянски химн. Имоти в премиерското градче имат и много от останалите замесени в престъплението срещу добрия вкус.

Не можем да пропуснем и същинските виновници. Жанровият миш-маш е дело на композитора Хайгашод Агасян, върху стиховете се е трудила Румяна Николова, а финалните щрихи са дело на аранжорите и продуценти Алекс Нушев и Петър Алексиев. Разбор на текста няма да правим поради известна естетическа хигиена, най-добре чуйте сами. Веднъж, защото повече може и да е опасно за вашето здраве, а все пак се намираме в извънредна епидемична обстановка.

За свой късмет барабанистът Калин Вельов късно се вля в парламентарните редици на управляващата партия, та записът е направен без негово участие.

Подобна самодейност в редиците на българската популярна музика не е развивана дори по времето на кадровика Цв. Цв. и „Нашата полиция“. Утехата е, че поне някой е доволен от постигнатото: „Вдъхновението на много хора сега се изля в „Песен за Банкя“… песен, която да обединява, да сплотява и да вдъхва гордост и усещане за общност. В „Песен за Банкя“ се прегърнаха творци от различни музикални жанрове и силата на този букет от ярки индивидуалности е в тяхното обединение в името на града ни“, ентусиазирано обясняват за какво харчат бюджета си от Общината. Те се надяват да заснемат и клип, в който да се включат и още „многобройни талантливи артисти от Банкя.“ Боже опази! И дано подадат оставка, преди да ни спретнат някой фестивал на политическата песен в помощ на икономически пострадалите от коронавируса творци.

„Сега“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *