Оскубаха райграса на Доган

Гражданската организация за закрила на българските граждани днес провежда акция в Росенец. Мотото й е  „Групово скубане на трева!“ .

Пясъчната ивица край  летния сарай на почетния председател на ДПС – Ахмед Доган в Росенец, която наскоро беше демонстративно  „залесена“ , за да  се „докаже“ пред съда , че плажът не е плаж, ще бъде оскубана  до дъно.

Целта  на инициативата е да  премахне  тревата  от мястото и се прави  ден, след като общинският съветник от „Демократична България“ в Бургас Димитър Найденов алармира, че плажът пред имението на Доган е замаскиран като тревна площ преди да бъде внесена жалба  в Административния съд  в Бургас срещу решението на Службата по геодезия в областта  да впише ивицата като плаж .

Още на 6 януари в публикацията си „Съдебни гимнастики ще „доказват“, че плажът пред  Доган сарай не е плаж“ , със защитата на тази теза се е заел скандално известният архитект Калин Тихолов. Името му  от години се свързва с откровения слугинаж в обслужването интересите на Доган и отдавна се е превърнало в синоним на арогантността.Най-вече с действията си в района.  За никого не е новина, че „ентусиастът“  Тихолов употребява всякакви вратички в закона, за да изпълни повелите на своите ВИП -клиенти  И че чрез своите еквилибристики с нормативните документи достигна „висоти“ в  безогледното застрояване на южното ни черноморие.

Той е  един от главните деятели при  бетонирането на плажната ивица тук , активен участник е в “Дюнигейт” и е автор на общия устройствен план, който беше на път да превърне Парк Странджа в строителна площадка. И   този път той не изневери на себе си –  атакува по съдебен  решението за вписване на бреговата ивицата до резиденцията на Доган, като плаж и нанасянето му като такъв в кадастралните карти.

Видният архитект „се газира“ от факта, че на  5 ноември 2020 г.  Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в  Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри, и вписване на ивицата като „крайбрежна плажна ивица“ с трайно предназначение на територията като „защитена“. И реши да го атакува в Административния съд, в качеството си на представител на фирма „Стрейтлайн“ . В прошението си до магистратите  архитектът иска отмяната му като …незаконна. Той твърди,  че липсата на ивицата в регистрите не представлява „явна фактическа грешка“, както се посочва в  решението на СГКК-Бургас, а че няма как да става дума за нововъзникнал морски плаж, тъй като мястото тук е покрито с пясък и чакъл, а територията тук се е „самозалесила естествено“  и е покрита с почва и е обрасла с дървета и храсти.

Аргументите на Тихолов много лесно могат да бъдат оборени с отдавна известните видеокадри от 2016 г. , които ясно показват, че край Росенец има пясъчна ивица, а това че сега тя е „облагородена“ с насаждения и камънак далеч не е повод да се търси под вола теле, само и само да се угоди някому.

Но както знаем съдебните инстанции у нас отдавна са престанали да бъдат пристан на справедливостта.

Това за пореден път стана ясно, след като Върховният административен съд преди седмица също се погрижи за интересите на Доган и в частност на Тихолов. Магистратите блокираха премахването на двуетажната постройка от малкия плаж край летния сарай, след като в края на август миналата година община Бургас издаде заповед за премахване на паянтовата двуетажна постройка от плажа, която беше определена като незаконна. Според общината заповедта трябваше да изпълни  строителният  контрол (ДНСК). И тази заповед беше обжалвана от арх. Тихолов и отново в качеството му на представител на фирмата „Стейтлайн“.  Първоинстанционният съд  прекрати делото по жалбата му по една елементарна причина – Тихолов не  представил нотариален акт за собственост върху сградата на плажа.

Според настоящия съдебен състав по делото не са представени доказателства, годни да удостоверят твърдението на жалбоподателя за собственост върху предмета на процесната заповед. По делото липсва титул за собственост или равнозначен на него документ, удостоверяващ абсолютно или ограничено вещно право върху същия„, гласеше решението на първоинстанционния съд.

Стана ясно, че Тихолов е предал на съда хвърчащ лист, в който твърди, че е купил и владее сградата от 2007 година, независимо от факта, че тя е издигната върху терен – публична държавна собственост. А Законът за държавната собственост изрично казва, че имотите и вещите, които са публична държавна собственост, не могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност.

Маститият архитект обаче твърди, че декларирал имота като собствен пред местната данъчна администрация на 2 юни 2020 г. , но този факт нито поражда, нито удостоверява правото на собственост върху имот а –  поне така смята  бургаският съд. Представената скица на сградата от кадастъра единствено удостоверява обстоятелството, че за нея липсват данни както за собственици, така и за носители на други вещни права –  това бяха констатациите на първоинстанционният съд.

Върховният административен съд обаче не зачете тези очеизваждащо несериозни  мотиви на колегите си и отмени това решение. Така реално блокира премахването на постройката. Това решение пък от своя страна  направи Тихолов„носител на правен интерес“ , който по всяко време може да атакува всякакви решения на компетентните органи и  на практика го превърна в …собственик.

А, че по закон плажните ивици в страната са изключителна държавна собственост, това очевидно не се отнася за някои недосегаеми за нашенското правосъдие лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *