Осем групи храни могат да изгонят безпокойството

Яденето само на 40 грама шоколад на ден, или около две-три квадратчета, намалява нивата на стрес

Животът ни все повече прилича на влакче на ужасите в увеселителен парк. Едва претръпнали от лошите новини около войната в Украйна, сега пък сме обзети от безпокойство заради силните земетресения в близост до нас. Душата ни страда за хилядите невинни жертви, но и търсим нещо успокояващо и разсейващо за себе си.

На моменти даже се обвиняваме, че го правим, и си мислим, че губим емпатия, но всъщност става въпрос за инстинкт за самосъхранение. Просто искаме да избягаме от потока с лоши новини, но тъй като възможностите не са прекалено големи, обикновено посягаме към познати и достъпни средства за успокоение като чаша алкохол или нещо сладко.

Известно е, че и двете неща вършат работа, когато човек е под стрес, но също така се знае, че ефектът от тях е краткотраен. Затова все повече хранителни експерти се опитват да разработят диети, които да помагат по-дълго срещу безпокойство.

По въпроса са правени редица проучвания и вече са се очертали някои храни, които е добре да присъстват на трапезата ни особено ако сме подложени на системен стрес.

“Докато много от нас разбират как различното ядене може да повлияе на физиката ни, по-малко са наясно с начините, по които то е в състояние да въздейства на психическото ни благосъстояние”, казва американският диетолог Мая Фелър. По думите ѝ обаче вече има достатъчно изследвания, показващи как различните видове хранителни вещества са в състояние да въздействат върху настроението и емоциите ни както положително, така и отрицателно. Тя дава пример с листни зеленчуци като спанак и кейл, които са богати на магнезий и витамин C и помагат при лечение на тревожност. Черният шоколад също има подобно действие. То се дължи на високото съдържание на флаванол в какаото.

Проведено през 2014 г. проучване доказва, че яденето само на 40 грама шоколад на ден, или около две-три квадратчета, намалява нивата на стрес. Сходен ефект се наблюдава и при консумацията на мазна риба като сьомга и скумрия поне два пъти в седмица. Тя е богата на омега-3 мастни киселини, а хората, консумиращи често такива, имат по-ниски нива на тревожност.

Същото е положението и с пиещите редовно зелен чай, който е един от най-мощните антиоксиданти. Той съдържа аминокиселината Л-теанин, която взаимодейства с невротрансмитерите на тялото. Освен че намалява безпокойството, той подобрява съня и паметта, както и способността за релаксация

У нас той не е много популярен, а българските билкови чайове никак не му отстъпват. Така че чаша от тях вместо кафе може да облекчи напрежението. Сред билките с благоприятно въздействие върху нервната система са мента, лайка, маточина, жълт кантарион и лавандула.

През последните години учените много детайлно изследват и връзката между функционирането на червата и мозъка. Откриват, че поддържането на чревен баланс намалява тревожността, а това най-добре се случва с приемането на ферментирали храни като нашенското кисело зеле и корейското кимчи. Високото съдържание на добри бактерии в тях, както и на витамини, минерали и антиоксиданти подпомага организма да се справи със стреса.

Друга суперхрана са боровинките. Проучване от 2020 г. сред юноши показва, че получавалите ежедневна порция от вкусния плод в продължение на месец проявяват по-малко симптоми на безпокойство. Причината е, че те са добър източник на антиоксиданти и витамини. Яденето само на една чаша с боровинки осигурява около 25 процента от дневната нужда от витамин С.

Хумусът, който е традиционна за Близкия изток храна, но все по-често се появява и на нашата трапеза, пък е прекрасно средство за подобряване на съня. Той е направен от нахут, съдържащ много от аминокиселината триптофан, която повишава нивата на хормона мелатонин, предизвикващ сънливост. А липсата на добър сън е един от най-честите признаци на тревожност и стрес. Ако страдащите от тях намерят начин да повишат качеството на спането си, това значително би облекчило състоянието им. Освен това триптофанът помага за образуване на повече серотонин, който има отношение и към качеството на паметта и настроението.

Редовното ядене на яйца има същото действие. Ако всеки ден хапвате по едно, ще си осигурявате 10% от нужното ви количество витамин D, който тялото използва, за да произвежда и освобождава серотонин, наричан още хормон на щастието.

Диетологът Мая Фелър обаче отбелязва, че не е достатъчно само да добавим тези полезни храни към менюто си, а трябва да изхвърлим и някои доказали се като вредни за психичното здраве. “Добре е от време на време да се поглезите с поничка или бонбон, но

диетата с постоянно високо съдържание на захар сее хаос в ума и тялото

Проучване от 2019 г. установи, че тези, които пият безалкохолни напитки всеки ден, са много по-склонни да изпитват тревожност и депресия”, казва тя. Същото се случва и при висока консумация на кофеин и силно преработени храни.

Учените предупреждават, че макар изследванията им да доказват, че определени храни облекчават симптомите на безпокойство, те все пак не са лекарство и ако някой се сблъсква продължително време с такова състояние, е добре да се обърне за помощ към специалист.

Затова те съветват да опитате първоначално да настроите диетата си към тях за няколко седмици, за да видите дали ще забележите някакви положителни промени. Ако откриете такива, това ще е сериозен стимул да продължите, а и ще ви даде така необходимата увереност, че се справяте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *